Bever zet weer voet aan land in Vught

Het was niet meer de vraag óf, maar wannéér de eerste bever zich zou ‘melden’ binnen de gemeentegrenzen van Vught.

Vorige week ontdekte de Otter- en Beverwerkgroep CaLutra het eerste bewijs. De bever, in de vorige eeuw uitgestorven in Nederland, werd in de jaren negentig weer uitgezet in onder meer de Biesbosch. Toen bleef het een tijdlang stil. Tot ongeveer vijf jaar geleden en binnen een paar jaar tijd kwam er veel beweging langs de Maas. Inmiddels heeft dit dier ook een aantal kleinere rivieren van Brabant gevonden, zoals de Dommel, de Beerze en de Aa.

Verschillende dieren
Hoewel veel mensen de otter en de bever erg op elkaar vinden lijken, zijn het toch totaal verschillende dieren. Zo leeft de bever van plantaardig en de otter van dierlijk voedsel. Hun leefgebied overlapt elkaar wel grotendeels; beide dieren zijn meestal in of nabij open water te vinden. Vandaar ook dat het zoeken naar hun sporen prima kan worden gecombineerd. Ook de otter is bezig met een voorzichtige terugkomst in Nederland.

Sporen zoeken
Mochten er mensen zijn die willen helpen met het zoeken naar sporen van otters en bevers, dan kunnen ze zich melden bij Robin van Dijk, coördinator CaLutra.

Kijk ook bij

Meer kans op schade bij maaien van beken en sloten

De afgelopen maanden waren kletsnat. Eind 2023 viel meer regen dan ooit tevoren. En ook …