Training natuurbeleving voor begeleiders van mensen met dementie door Werkgroep Dementievriendelijke gemeente Haaren

Gewoon even samen de zon voelen’

,,Wat mensen het meest verrast? Dat het zo eenvoudig en bruikbaar is. We geven een rugzak met praktische ideetjes mee om een wandeling leuker te maken. En vervolgens gebeurt dat ook: mensen genieten meer.” Aan het woord is Mari Verstegen, bioloog, werkzaam voor het Instituut voor Natuureducatie (IVN). Hij geeft een korte, praktische cursus natuurbeleving  aan begeleiders, vrijwilligers, mantelzorgers en familieleden van mensen met dementie. Dit najaar in de gemeente Haaren. Inschrijven kan tot 20 september.

,,Natuur heeft een positief effect op mensen. Natuur biedt een  gemakkelijke ‘opening’ om te genieten en ontspannen. Dat geldt zeker ook voor mensen met dementie.” Mari Verstegen hoort dit vaak terug van de deelnemers aan zijn training natuurbeleving. Daarin leert hij met eenvoudige oefeningen wat begeleiders  samen met mensen met dementie in de natuur kunnen doen. En dat heeft prachtige gevolgen, zoals: rust en ontspanning, plezier en genieten, een beter dag-nachtritme en een beter onderling  contact.

Dennenappel

Een voorbeeld van zo’n eenvoudige opdracht uit de training: reik mensen iets aan wat ze kunnen bekijken, aanraken, voelen, ruiken. ,,Zoals een dennenappel. Bekijk die maar eens goed, van alle kanten. Als je er intens naar kijkt, kun je er van alles aan ontdekken, ook hoe mooi hij is. Soms komen er verhalen los: hoe vroeger dennenappels gebruikt werden om de kachel aan te maken.“ Alles rustig aan, zegt Verstegen. ,,Het tempo mag enorm omlaag als je omgaat met mensen met dementie. Als je vertraagt, rust en ruimte neemt om contact te maken en iets aan te bieden, kunnen mensen daar ‘inzakken’ en zie je dat ze genieten.”

Het wandelingetje buiten wordt veel leuker, vertellen cursisten aan Verstegen. ,,Het contact wordt anders, gelijkwaardiger, omdat je samen bezig bent.” En dan niet te geforceerd, maar wat terloops. ,,Je gaat met een rugzak aan ideetjes op pad, en kijkt op dat moment leuk en mogelijk is. Als de zon schijnt, kun je gewoon even samen de zon voelen.” Met uiteindelijk resultaat: meer plezier, rust en ontspanning voor mensen met dementie én de begeleider.

Praktische informatie:

Trainingsdagen zijn op 5 oktober en op 2 november van 13.30 tot 16.30 uur. Aanmelden kan tot 20 september via e-mail: dvghaaren@gmail.com. Of bij Mariëtte Versleijen, tel. 06 – 2827 9816. Er zijn voor de deelnemers geen kosten verbonden aan de cursus. Deelnemers krijgen na de eerste cursusdag een rugzakje mee met materialen en een boekje waarin activiteiten staan beschreven. De training wordt gehouden in een van de vier kernen van de gemeente Haaren. U hoort op tijd waar precies.

Werkgroep Dementievriendelijke gemeente (DVG) Haaren bestaat uit vrijwilligers en zorgprofessionals uit de vier kernen van de gemeente en wordt ondersteund door de gemeente. In een dementievriendelijke gemeente is aandacht voor de situatie waarin mensen met dementie én hun mantelzorgers verkeren. Inwoners en lokale partijen werken samen aan allerlei initiatieven die de levenskwaliteit van deze groep kwetsbare mensen vergroot. Informatie over Werkgroep DVG bij Ineke Matheeuwsen (tel. 06 – 8369 2717) of via dvghaaren@gmail.com.

Kijk ook bij

Nieuw nummer De Kleine Meijerij

Over het Helvoirtse landhuis Mariënhof en Haarens ‘weerpraotje’ Er is een nieuw nummer van het …