Home / Regio / Esch / Esch in oorlogstijd, 75 jaar bevrijding
Patisserie De Rouw

Esch in oorlogstijd, 75 jaar bevrijding

Na jaren van oorlogsgeweld werd Esch op woensdag 25 oktober 1944 vanuit Sint-Michielsgestel en Boxtel bevrijd door de Highland Division. Een onderdeel van deze Schotse divisie heeft de Duitse bezetters voorgoed uit het dorp verdreven. Van 24 t/m 27 oktober staat Esch uitgebreid stil bij 75 jaar bevrijding.

Op 24 oktober wordt aan de Haarenseweg in Esch een authentiek kampement ingericht zoals in WOII. Dit is voor een paar dagen het honk van ongeveer zeventig WOII-soldaten. Twee dagen later is het centrum van Esch het strijdtoneel van de confrontatie tussen Duitsers en bevrijders zoals deze 75 jaar geleden plaatsvond. Dit wordt een bijzondere belevenis waarbij het publiek zich waant in vroeger tijden.

Dag Activiteit Tijdstip locatie
 

Vrijdag 25-10

 

Bezoek kampement door scholen (educatie)

 

 

09:30 – 15:00 uur

 

Haarenseweg 13 (tegenover ‘t Haventje)

 

Kampement vrij toegankelijk voor publiek en pers

 

 

15:00 – 18:00 uur

 

Haarenseweg 13 (tegenover ‘t Haventje)

 

Zaterdag 26-10

 

(Her)beleving

De bevrijding van Esch

 

 

10:00 – 14:30 uur

 

Marktplein

+ aangrenzende straten

 

Expositie

Esch in oorlogstijd

 

 

12:30 – 17:00 uur

 

Dorpshuis De Es

 

Zondag 27-10

 

Bevrijdingsdienst

Esch 75 jaar bevrijd

 

 

10:30 – 11:30 uur

 

’t Haventje

Haarenseweg

 

Expositie

Esch in oorlogstijd

 

 

11:30 – 17:00 uur

 

Dorpshuis De Es

Een belangrijk onderdeel van het totale programma is educatie voor de jeugd. Leerlingen van scholen uit de gemeente nemen op vrijdag 25 oktober een kijkje in het bivak. Daar zijn situaties te zien die uitnodigen tot nadenken over oorlog. Steeds krijgen ze de vraag: wat zou jíj doen? Maar ook is het kampement op vaste tijden open voor andere belangstellenden die sfeer kunnen proeven en vragen kunnen stellen over de situatie tijdens WOII.

Op zondagochtend is er een bevrijdingsdienst bij het haventje aan de Haarenseweg. Tijdens deze bijeenkomst worden de gevallenen herdacht, maar worden vooral ook de bevrijding en 75 jaar vrijheid en vrede gevierd.

Op zaterdag- en zondagmiddag is een expositie ingericht in Dorpshuis de Es, toegang is gratis. Verhalen, foto’s en persoonlijke bezittingen vertellen het verhaal van Esch en van de Esschenaar in oorlogstijd. U bent van harte welkom!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

‘Esch Graaft’ in het weekend van 18 en 19 april

Tijdreis naar het verleden Op woensdag 12 februari om 20.00 uur is er in de …