Buurtbus Esch 25 jaar

In september  viert de Buurtbus Esch haar vijfentwintigjarig jubileum. De buurtbusvereniging Esch  gaat dit jubileum natuurlijk vieren. In de week van 18 september is er het een en ander te doen. Op woensdag 20 september is er een dag- en avondvullend uitstapje voor de huidige leden en hun partners. Op vrijdag 22 september is er een lunch voor leden en oud-leden en partners. Later op de dag is er vanaf 15.30 tot 17.30 uur een receptie bij De Langspier In Boxtel. Tijdens de feestweek wordt er aan de passagiers een kleine attentie uitgereikt.

In september 1992 hield de lijndienst ermee op om door Esch te rijden. Er werd als reactie op dit besluit door een aantal enthousiastelingen een beldienst opgezet zodat mensen met een busje naar het toenmalige Sint Charles aan de A2 vervoerd konden worden om daar over te stappen op de BBA. Maar van deze service  werd nauwelijks gebruik gemaakt.

Stoppen dan maar? Nee, door betrokken mensen van de gemeente, de BBA  en anderen werd per januari 1993 een anderhalfuurs lijndienst opgezet van Sint Oedenrode via Olland, Boxtel en Esch naar Moleneindplein in Vught. Dat werd ook geen succes en dus kwam er per november 1993 een nieuw initiatief: een anderhalfuursdienst van Boxtel via Esch, Moleneinplein, Lunettenlaan en Cromvoirt naar Centraal Station Den Bosch. Dat was een schot in de roos. Lijn 203 werd een van de best beklante buurtbussen van Brabant. Toen eind 2002 de lijndienst via Liempde werd opgeheven werd er in Liempde ook een buurtbusvereniging opgericht en samen met Esch werd lijn 203 omgeturnd tot een éénuursdienst van Liempde naar Den Bosch. Het werd zo druk dat Cromvoirt en Lunetten in 2010 werden losgekoppeld en met een eigen lijn begonnen. Vanaf toen ging de 203 in Vught voortaan via de Loonsebaan en de Postweg en in Boxtel werd het een soort stadsdienst. Vanaf half 2011 doet de 203 ook het JBZ aan. In 2013 werd er OV-chipapparatuur in gebruikgenomen. Wederom nam het aantal passagiers toe en vanaf december 2014 wordt de buurtbus vanaf station Boxtel in de ochtendspits en vanaf Den Bosch in de middagspits ondersteund door een grote bus.

Sinds de start tot heden heeft de Buurtbus Esch ca. 488.000 passagiers vervoerd en met Liempde erbij ca. 790.000. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die dit werk willen doen. Vooral aan hen is het te danken dat er openbaar vervoer is op plekken waar dat anders niet meer  zou zijn.

Kijk ook bij

Toekomstbestendige ouderenzorg

Vughterstede introduceert ‘volledig pakket thuis’ We worden met z’n allen steeds ouder en we moeten …