’t Dupke bij beste 8 teams van Europa

Op 28, 29 en 30 juli werden de voorrondes gespeeld van de vereniging landskampioenen voor de Europcup pétanque. Er streden 27 landenteams tegen elkaar in 4 poules, die elk weer in verschillende Europese plaatsen gespeeld werden. Aangezien het eerste team van JBC ‘t Dupke uit Sint-Michielsgestel de Nederlandse titel in 2017 binnenhaalde moest het team aantreden in Waterloo. Daar kwamen ze op de baan tegen de landskampioenen van Engeland, Oostenrijk, Noorwegen, Jersey en België.

Er wordt eerst tête à tête gespeeld: 6 spelers individueel tegen elkaar. Vervolgens spelen 2 tripletten en tenslotte 3 doubletten. De eerste tegenstander was meteen Engeland, dat met een uitstekend team zeker een kanshebber was voor de eerste twee plaatsen. ‘t Dupke moest echt nog warmdraaien en Engeland ging vol van start. Per saldo was de stand 4 gewonnen partijen tegen 7 voor Engeland. Daarmee was meteen de toon gezet. Als Engeland geen steek zou la-ten vallen zou ‘t Dupke hooguit 3e worden en dus uitgeschakeld zijn.

‘t Dupke mocht natuurlijk nu geen fout meer maken. Vrijdagmiddag werd de tweede ronde tegen Jersey met 10-1 voor ‘t Dupke pro-bleemloos afgesloten. Het Gestelse team leek flink wakker geschud en ging na een indringende teambespreking op vrijdagavond met hernieuwde energie het vervolg in. Eerst op zaterdagochtend tegen de onbevangen Noren. Deze spelers wisten op voorhand dat er geen prijs voor hen inzat en speelden heel ontspannen. ‘t Dupke maakte geen fouten en haalde met 8 gewonnen partijen de winst naar zich toe. ‘

s Middags was Oostenrijk aan de beurt. In het Oostenrijks team speelden ook 4 Fransen mee, een tegenstander die niet te onderschatten zou zijn. Wellicht ex-tra gemotiveerd door dit feit behaalde ‘t Dupke uiteindelijk een ecla-tante overwinning door alle 11 de partijen te winnen. Met een scheef oog werden de prestaties van Engeland gevolgd. Dat team speelde alléén tegen Oostenrijk een stuk minder dan ‘t Dupke en verloor met 3-8 tegen België. Geen schande want het Belgisch team was in 2016 Europees kampioen. En dat was dus de laatste tegen-stander waartegen ’t Dupke zondagochtend moest spelen.

Het was alles of niets, tot nog toe had hoe dan ook Engeland de beste papieren vanwege hun laatste en zwakste tegenstander. ‘t Dupke speelde in de tête à tête tegen België gelijk, beide 3 gewonnen wedstrijden. De daarop volgende tripletten werd ook een gelijkspel met een gewonnen partij voor ieder. De doubletten werden alle drie verloren, maar niettemin was de einduitslag voldoende om Engeland voorbij te streven. Naar finale ’t Dupke mocht zich met trots 2e in de poule noemen en ver-wierf daarmee een ticket naar het finaleweekend van 1 tot 3 decem-ber in Gersweiler (Duitsland). De tegenstanders zijn daar de lands-kampioenen van België, Frankrijk, Italië, Duitsland, Monaco, Slowakijke en Zweden.

Kijk ook bij

Lekker Lôpe Crossloop Den Dungen 2024

Op zondag 12 mei verzorgt Home-run team ‘Lekker Lekker Lôpe’ uit Den Bosch samen met …