Het illustere kwartet aan de slag in de Vughtse bermen

Meidengroep roept op tot inzameling zwerfvuil tijdens avondvierdaagse

‘We hopen dat veel lopers ons voorbeeld volgen bij onze ‘afvalvierdaagse’

De Vughtse avondvierdaagse kent deze week ten minste één groepje wandelaars dat geen enkel stukje plastic langs de route zal weggooien. Sterker nog, het kwartet van de Vughtse basisschool De Springplank zal er alles aan doen om alle zwerfaval op te rapen en in te zamelen. “Als de mensen ons dat zien doen, zullen ze wel uitkijken met het weggooien van afval.”

Door Ton Wagenaars

Ze hebben de actie bewust ‘geheim’ gehouden, want ze vinden hun plan eigenlijk best uniek. Rosalie Toenbreker (11), Fiene (11) en Loutje Vercauteren (9) en Fenne Verbiest (11) ontdekten vorig jaar dat er langs de route veel zwerfafval lag. “Toen we op die eerste dag ook nog een rol plastic zakken vonden, was het direct duidelijk: we zouden het vuil onderweg gaan verzamelen en bij de finish afleveren”, vertellen de zusjes Vercauteren. Het kwartet is op de hoogte van de toenemende vervuiling van hun planeet door plastic afval en wil daar best iets aan doen. Ook als een voorbeeld voor anderen want: “Als de mensen ons zien opruimen, gaan ze het zelf misschien ook wel doen. Hopelijk al tijdens de avondvierdaagse”, denkt Fenne Verbiest. Omdat de meiden vorig jaar al zoveel afval ophaalden, moet de actie dit jaar herhaald worden en het liefst navolging krijgen.

Brief aan burgemeester
Zo werd een brief geschreven naar burgemeester Van de Mortel, die het initiatief van het kwieke kwartet direct omarmde en toejuichte. “Misschien staan er nu bijvoorbeeld meer prullenbakken of kunnen we na afloop meer kwijt in een grote container”, hoopt Rosalie Toenbreker. Eigenlijk verwacht het milieubewuste viertal dat de gemeente gedurende deze editie wat extra vuilniszakken klaarlegt voor diegenen die ook afval willen inzamelen. “En wat van die grijpers erbij zou ook heel fijn zijn voor de hygiëne.”

Veel plastic
De vier ervaringsdeskundigen weten wat eventuele mede-opruimers kunnen verwachten: “Heel veel papiertjes, blikjes en piepschuim, maar toch vooral irritant veel plastic. Dat laatste ligt overal. Het ergste is dat je er dagelijks zelf aan meewerkt om nog meer plastic te gebruiken. Overal zit plastic omheen en ze zeggen dat alles te recyclen is, maar dat geloven we niet. Het zou eigenlijk verboden moeten worden om plastic te produceren. In veel gevallen zijn er genoeg andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld voor al die duizenden kleine flesjes. Hebben we nog niet genoeg gehoord over de plasticsoep in de zeeën en oceanen?” Wie er voor het zwerfafval verantwoordelijk is? “Moeilijk te zeggen, want als je het vraagt gooit niemand ooit iets weg. Dan zullen het wel de kraaien zijn die de afvalbakken leegplukken of misschien wel de hangjongeren of heel kleine kinderen.”

‘De afvalvierdaagse’
Gedurende vier dagen gaan de vier verontruste ‘youngsters’ in ieder geval een voorbeeldrol spelen tijdens de avondvierdaagse die zij voor dit jaar omdoopten tot de ‘afvalvierdaagse’. Het viertal zal uniform in het groen gekleed gaan in de shirts van de Springplank, gesponsord door Kinderopvang Onder de Pannen. Ze lopen als afstand de vijf kilometer, maar met alle bijna ‘dwangmatige’ omwegen om bij het afval te komen, worden dat er vast meer. Dat iedere dag een andere route wordt gelopen, is uitstekend: “Zo worden delen van Vught een beetje schoner.” Omdat het kwartet niet gedurende de gehele vierdaagse in de volle bezetting kan opereren, heeft de dertienjarige Charlotte Toenbreker zich bereid verklaard in te springen. ”Dan blijven we op volle sterkte.

Kijk ook bij

Beginnen met Bewegen

Wil je graag extra begeleiding bij bepaalde sportactiviteiten of uitleg bij de beweegtoestellen bij jou …