Mannen Prins Hendrik Nederlands Kampioen!

De mannen van Prins Hendrik hebben zaterdag een historische overwinning behaald tijdens de Nederlandse kampioenschappen voor atletiekteams in Den Haag. Het team uit Vught doorbrak daarmee de hegemonie van de clubs uit West-Nederland die de laatste 100 jaar de kampioenen hebben geleverd.

Prins Hendrik toonde zich oppermachtig door de hele dag de ranglijst aan te voeren. Alle atletiekonderdelen stonden op één middag op het programma en daarmee maakte Prins Hendrik zijn favorietenrol waar. In Den Haag werd de landskampioen van 2015 en 2016, Haag Atletiek, royaal verslagen.

Op het eerste onderdeel, het kogelslingeren, werden meteen de volle acht punten gepakt door Maarten Persoon. Hij is dit jaar, samen met Jesper Arts en Wouter Brus, het team komen versterken. Doordat hij in Den Bosch is komen wonen, was een overstap naar Prins Hendrik vanwege de fantastische accommodatie, trainingsmogelijkheden en de sfeer bij de club voor de hand liggend. Met 59,29 meter slingerde hij direct een clubrecord. Daarmee was de toon gezet.

Na een zesde plaats op de 110 horden van Maarten Nabbe in 15,79 en een derde plaats van good-old Simon Vroemen, inmiddels 48 jaar, op de steeple in 9:35,67, bleek dat Phanos Amsterdam en Haag Atletiek de grote concurrenten zouden worden op deze dag. Door een vierde plaats van de licht geblesseerde Jasper Heesbeen op hoogspringen met 1,95 en een overwinning van Erik Cadée bij het kogelstoten met 17,71 werd precies de stand in de prognose gehaald. “We liggen op schema,” riep ploegleider Ger Heesbeen.

Meevaller
Een meevaller was de tweede plaats van Wouter Brus op de 100 meter in 10,79. Wouter wilde zich graag bewijzen voor zijn vrienden bij PH die hij al kende uit de nationale selecties en zijn tijd op Papendal. Via dit netwerk kwam hij bij PH terecht. Op de 200m kwam Wouter tot een mooie tijd van 21,82 en dat leverde PH 4 punten op. Op de 400m werd vervolgens een keurige derde plaats door teamcaptain Olaf van den Bergh behaald. Met 48,19 leverde hij 6 punten aan voor de ploeg. Olaf had het zwaarste programma door ook de 4×100 en 4×400 te lopen.

Ook op de volgende vier onderdelen kwamen er meevallers. Erik Cadée won uiteraard het discuswerpen met 58,33 en Robin Ruyter steeg boven zichzelf uit met een derde plaats op de 800m in 1:53,04. De overwinningen van Pim Jehee op verspringen met een persoonlijk record van 7,56m (4,0 m/s rugwind) en van Jesper Arts op de 400 horden in 52,72 deden de hoop ontstaan dat er deze middag iets moois mogelijk was. Ook Jesper is in Den Bosch komen wonen en traint al een aantal jaren bij PH. Om aan het NK-teams deel te kunnen nemen, heeft hij flink wat werk moeten verzetten na een hamstringblessure maar hij was precies op tijd fit.

Op de 1500 meter had Ralph van Houwelingen als tempoloper wat pech doordat niemand het kopwerk wilde doen. Het werd een boemelrace op de eerste kilometer en pas in de laatste ronde werd er echt gas gegeven. In die sprint werd hij 5e in 4:25,85. Koen Koenders deed het goed op het polsstokspringen met een hoogte van 4,80m en behaalde een vierde plaats.
Na de overwinning van Lars Timmerman bij het speerwerpen met 68,31 meter en een mooie twee plaats van Wesley van der Gouw op de 5000m in 15:20,05, gingen de atleten en supporters inderdaad geloven in een overwinning. Vaste kracht Jelle van Kesteren pakte nog drie punten mee bij het hink-stap-springen met 13,25m.

Estafettes
Alleen de ‘gevaarlijke’estafettes konden nog roet in het eten gooien maar na wat snel rekenwerk bleek dat 4 punten op twee estafettes genoeg waren om de titel binnen te halen. Geldig wisselen was dus de opdracht maar dat kunnen ze wel bij Prins Hendrik. Pim, Wouter, Koen en Olaf liepen op de 4×100 een tweede clubtijd ooit: 41,74. Dat leverde 5 punten op en dus klonk er een flink gejuich vanaf de tribune. De titel was binnen, de doelstelling bereikt. De 4x400m was een formaliteit geworden. Maar niet voor de atleten. ‘We gaan door voor een maximum score,’ werd er enthousiast geroepen. Jesper Arts, Robin Ruyter, debutant Martijn Meijer en Olaf van den Bergh gingen vol aan de bak en liepen een tijd van 3:14,48. Een halve seconde boven het clubrecord uit de tijd van Harry Schulting.
Na afloop was er natuurlijk een feestelijke huldiging waarbij de ploegleider nog op de schouders werd genomen en daarna wilden de atleten  richting bus voor de traditionele BBQ bij het clubhuis van Prins Hendrik.

Dames derde
De dames van PH moesten echter ook nog hun welverdiende medaille krijgen. Door een foutje van de organisatie werd dat in eerste instantie een zilveren en moest deze na de ceremonie protocollair worden omgewisseld voor een bronzen, want de dames van PH waren toch echt derde geworden achter Rotterdam Atletiek en Unitas uit Sittard.
Bij de dames ging de ranglijst de hele dag door elkaar omdat veel ploegen aan elkaar gewaagd waren. Even stond PH bovenaan, dan weer vierde. Maar al met al was er tevredenheid over de derde plaats. Grote puntenverzamelaar was natuurlijk Melissa Boekelman die op drie werpnummers 23 punten haalde. Winst op discus met 49,63, tweede op kogelslingeren met 50,67 en natuurlijk winst op kogelstoten met 17,25. Nu kan ze zich volledig gaan richten op de Wereldkampioenschappen atletiek in augustus in Londen.

Topprestatie
Een andere topprestatie werd geleverd door Eva Hovenkamp op de 400m. Zij liep met een tijd van 52,83 een limiet voor de Europese kampioenschappen voor atleten onder de 23 jaar. Ook Lianne van Krieken leverde een goede prestatie af met 5,92 bij het verspringen en veroverde een tweede plaats. Derde plaatsen waren er voor Anita Karregat bij het polsstokspringen met 3,80 en voor Liset Olijve bij het hinkstapspringen met 11,52. Vierde plaatsen waren er voor Lysanne Wilkens op de 1500m met 4:40,88, Tamara Bos op de 400h met 1:04,33 en de 4×100 meter (Djim v.d. Berg, Eva, Anita en Linda van Rossum) met 48,20. Vijfde plaatsen waren er voor Lotte Oldenhave op speer met 34,00 en Jeanine van de Klashorst op de 3000m met 10:37,23. De overige punten werden behaald door Linda van Rossum: 100m in 12,75, 200m in 25,83, Vera Lurvink: 800m in 2:21,94, Tamara Bos: 100h in 14,85, Karlijn Bongenaar: 3000st in 12:44,05, Cathelijn Peters: hoog met 1,55, en de 4×400 (Evi vd Elzen, Vera, Cathelijn en Lysanne) in 4:04,65. Al met al ook hier een tevreden jarige ploegleider Colin Schalken, die de vrouwen uitdaagde volgend jaar de prestatie van de mannen te herhalen.

Europacup 2018
De mannenploeg kan zich dankzij deze prestatie nu opmaken voor deelname aan de Europacup op 26 en 27 mei 2018. Zij zullen zeker nog van zich laten horen met crowdfunding-acties om aan geld te komen voor misschien wel een verre reis. De atleten en atletes van Prins Hendrik hebben hun club en Vught goed op de kaart gezet en zullen komend jaar nog veel van zich laten zien. Het bij de titel horende banier hangt inmiddels in het clubhuis.

Kijk ook bij

Lekker Lôpe Crossloop Den Dungen 2024

Op zondag 12 mei verzorgt Home-run team ‘Lekker Lekker Lôpe’ uit Den Bosch samen met …