Op zaterdag 8 april organiseert Golfclub Vught vanaf 10.00 uur een open dag, waarop aspirant golfers van harte worden uitgenodigd. Om 14.00 uur zal golfprof en Europees Jeugdkampioen Jeroen Krietemeijer (23) een demonstratie geven.
|Door Maarten Kroese|
Jeroen Krietemeijer golft vanaf zijn vroegste jeugd. Al op zijn achtste behaalde hij zijn GVB (Golfvaardigheidsbewijs). Op zijn tiende zat hij in de C-selectie, daarna volgden snel de B-selectie, Jong Oranje en Oranje. Jeroen: “In die spannende jaren ging ik wekelijks golfen met mijn vader op Golfclub Vught. Kijken wie het hoogste scoorde. Onder leiding van mijn coach Rinus Blankers trainde ik fanatiek. Golfclub Vught is een van de mooiste Par3-banen van Nederland, maar een topgolfer heeft behoefte aan grotere terreinen. Zo kwam ik bij de Efteling terecht, waar Raymond Scheffer mijn coach werd. Op mijn dertiende bleek ik beter te zijn geworden dan mijn vader. Toen wist ik zeker dat ik door moest gaan.” Inmiddels traint hij als prof zes dagen per week, afwisselend op de Eindhovense en The Dutch in Spijk.
Golfteam JLR
Na fantastische resultaten bij een aantal Europese amateurkampioenschappen besloot hij afgelopen december professional te worden. Met zijn Brabantse golfmaten Lars van Meijel en Rowin Caron richtte hij het Golfteam JLR op. Samen gaan zij zich positioneren op de Europese golfmarkt. Inmiddels hebben zij een uitvoerig businessplan geschreven en zijn ze op zoek naar sponsors. Geld is noodzakelijk, voor de reis- en verblijfkosten, om de diverse coaches te kunnen betalen die voor een professionele golfer onontbeerlijk zijn. Een swingcoach, een fysiotherapeut, een fysieke en een mentale coach. “In de golfsport is elke slag te vergelijken met een penalty van een voetballer. De mentale spanning is enorm. Dan heb je zo’n mentale coach hard nodig.”
European Tour
In de hiërarchie van professionele golftours neemt de Pro Golf Tour de op drie na hoogste plaats in. Hierin zal hij de komende tijd gaan spelen. Jeroens streven is echter om binnen drie jaar te kunnen deelnemen aan de European Tour. Daar doen de beste spelers aan mee en is het prijzengeld het hoogste. Daartoe zal hij alle zeilen moeten bijzetten, want het peil wordt ieder jaar hoger. “Vroeger kon je als professionele golfer gemakkelijk tot je 55ste doorspelen. Nu is dat steeds moeilijker, al is het maar wegens de enorme blessuregevoeligheid op topniveau. Tegenwoordig besef ik daarom hoe belangrijk rustperiodes zijn. Lekker een stad bekijken, een middagje naar het strand. Zo zie je ook nog iets van een land.”
Plushandicap
Waar een amateurgolfer al blij is met een handicap van 12, zitten profgolfers altijd onder de 0. Vreemd genoeg de ‘plushandicap’ genoemd. Jeroen behaalde een 4.5. “Eigenlijk is die handicap voor profs niet meer relevant, want iedereen kan fantastisch spelen. Waar het dan op aankomt is je ervaring. Iedere baan is verschillend, iedere ondergrond is anders, windrichting en -kracht kunnen iedere minuut uiteenlopen. Als je al die variabelen juist inschat, heb je de grootste kans op een goede bal. Maar een plotselinge windvlaag kan je hele berekening teniet doen. Daarom hebben golfers van gelijk niveau allemaal kans om te winnen. Golf is de mooiste en afwisselendste sport die ik ken. Ik verheug me enorm op de komende jaren.”
Klik hier voor meer informatie.