Mock-up van de Bossche Parade tijdens het EK Pétanque 2022 (bron: Team TOC)

Een ‘boule’ activiteiten in de zomer

De maanden juni en juli staan voor ’s-Hertogenbosch compleet in het teken van het in de jaren ’70 naar Nederland overgewaaide balspel ‘jeu de boules’, officieel ‘pétanque’ geheten. Naast de opening van een grote jeu-de-boulessportvereniging begin juni, vindt later die maand ‘Brabantse Boules’ plaats en in juli de Europese Kampioenschappen Pétanque 2022.

Pétanque Union Bois le Duc
De eerste plannen zijn al gesmeed in 2016 maar, na een pauze van vier jaar en met het momentum van de het EK Pétanque 2022, is in 2020 definitief de weg ingezet naar de realisatie van de eerste officiële en bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) jeu-de-boulessportvereniging van ’s-Hertogenbosch. Voorzitter Antoon van Mil: “Pétanque Union Bois le Duc is een vereniging die zowel het spel als de sport faciliteert. Zowel de recreatieve als de wedstrijdspeler kan zich bij ons aansluiten.” Afgelopen week is de belijning aangebracht en deze week gaat het grind op de banen en dan is het zover: op zaterdag 4 juni gaat de naast voetbalvereniging s.v. C.H.C. gevestigde vereniging voor het eerst open. “Vanaf 13.00 uur is iedereen van harte welkom kennis te maken met onze vereniging en het spel”, nodigt Van Mil eenieder uit. Iets later in juni, op zaterdag de 26e, organiseert P.U. Bois le Duc een eerste openbaar jeu-de-boulesmixtoernooi, de ‘Bossche Bollenmix’ genaamd. Daaraan kan individueel worden deelgenomen, boules heeft de vereniging voldoende voor het geval men die niet heeft. Zie voor meer informatie: www.puboisleduc.nl.

Brabantse Boules
Volgende week vind de eerste van in totaal zestien jeu-de-bouleswijktoernooien van ‘Brabantse Boules’ plaats. Iedereen kan meedoen, van jong tot oud en met of zonder boules want die heeft de organisatie genoeg te leen. Er wordt gespeeld in vier Bossche wijken: ’s-Hertogenbosch West, Engelen, ’s-Hertogenbosch-Zuid en Rosmalen. In iedere wijk worden er vier aaneengesloten weken wijktoernooien georganiseerd, één per week dus. Deelname is gratis en je kunt je individueel inschrijven. Dus wil je gezellig jeu de boules spelen en daarbij nieuwe mensen ontmoeten: schrijf je in! Dat kan iedere dag en ook tijdens ‘Brabantse Boules’ op www.brabantseboules.nl.

Europese Kampioenschappen Pétanque 2022
Het hoogtepunt van de Bossche jeude-bouleszomer zijn toch wel de Europese Kampioenschappen Pétanque 2022 die worden gehouden op de Bossche Parade van 13 t/m 17 juli. De crème de la crème van de Europeese jeu-de-bouleswereld zal dan haar sportieve kunsten vertonen met als doel een Europese titel. Er wordt in (gemixt) teamverband maar ook individueel gespeeld, in totaal zijn er 5 titels te verdienen. Doordeweeks is de toegang gratis, voor de finaledag zijn tickets nodig. Zie www.petanque2022.nl.

Kijk ook bij

Lekker Lôpe Crossloop Den Dungen 2024

Op zondag 12 mei verzorgt Home-run team ‘Lekker Lekker Lôpe’ uit Den Bosch samen met …