50 jaar Watersportvereniging IJzeren Man

Het begon in de tweede helft van de jaren zestig van de vorige eeuw. De tijd van de flower power, waar jongeren vonden dat geweldloosheid, vrije relaties en drugs het leven mooier maakten. Een clubje jonge enthousiaste watersporters kreeg het bij de gemeente Vught voor elkaar om op de IJzeren Man een watersportvereniging op te richten. Na een oproep aan alle zeilboot- en kano-eigenaren werd een bijeenkomst in het theehuis aan de IJzeren Man belegd, waarna de oprichting van Watersportvereniging IJzeren Man, in het kort WIJM, in september 1969 een feit was.

Een voormalig materialenhok, op het gemeentelijk strandbad van de IJzeren Man, ging dienst doen als clubhuis. Door de tijd heen is dit clubhuis van 21 m² aan de eisen van de tijd aangepast en is er een overkapping aangebouwd. Een aantal jaren geleden zijn de steigers vervangen. Het terrein en de gebouwen zijn geprivatiseerd. Na verbouwing van de voormalige vestiaires (kleedhokjes en garderobe) is een schitterend clubgebouw ontstaan, waar ook de Vughtse IJsclub en de Vughtse Zwem- en Polovereniging De Dommelbaarzen hun onderkomen hebben.

Na 50 jaar, met thans meer dan 500 leden, floreert de vereniging nog steeds. Naast het solozeilen, surfen en kanoën kan deelgenomen worden aan zeilwedstrijden en, voor de beginnende zeilertjes, Optimisten cursussen.

Eénmaal per jaar gaat een groep zeilers met elkaar voor een weekend ruimer water opzoeken. Met of zonder eigen boot is sinds 2002 de Passantenhaven Heegerwal in het Friese Heeg dan de thuishaven voor de WIJM’ers. Er kan gekampeerd worden of worden overnacht in een Bed en Brochje. Er wordt gezeild in de eigen of een gehuurde zeilboot.
Een hoogtepunt aan het eind van het zeilseizoen is de Ouwe Zakken Race, een ludieke zeilwedstrijd voor leden vanaf de leeftijd van 30 jaar. Veel plezier en altijd, dus dit jaar voor de 50ste maal, afgesloten met een BBQ.

Dan volgt, als bijna-afsluiting van het zeilseizoen, nog een wedstrijd op de Ertveldplas, de Bossche 5, waaraan 5 zeilverenigingen uit Den Bosch en omgeving meedoen.
De WIJM is vooral een vereniging voor de individuele watersporter, die graag alleen of in gezinsverband, van de rust aan de prachtige IJzeren Man geniet. Van generatie op generatie.
Het 50-jarig jubileum wordt met verschillende evenementen gevierd. Op 29 juni een familiedag en op 7 september een groot feest voor alle leden.
Bijzonderheden over de festiviteiten zijn te vinden op www.wijm.nl.

Kijk ook bij

Beginnen met Bewegen

Wil je graag extra begeleiding bij bepaalde sportactiviteiten of uitleg bij de beweegtoestellen bij jou …