Twintig zomerwensen vervuld door Zonnebloem

Op donderdag 16 juni houdt de Zonnebloem in de Rode Rik een lunch voor twintig uitverkoren gasten. Zij mogen ieder drie zomerhartenwensen indienen, waarvan er één wordt vervuld door een vrijwilliger. Kinderen van de Baarzenschool versierden de wenskaarten. Oud en jong verbinden is namelijk een van de doelen van de Zonnebloem en de Rikistichting

|Door Maarten Kroese|

De Riki Stichting bedenkt, organiseert en financiert projecten die het welbevinden van kwetsbare groepen verbeteren. Voor de uitvoering wordt samengewerkt met andere organisaties, zoals de Zonnebloem. De vrijwilligers van de Vughtse afdeling hebben al veel Riki projecten georganiseerd, zoals kerst- en nieuwsjaarsbijeenkomsten of de zomerwensactie. An van Dam, bestuurslid Zonnebloem Vught:”Riki werkt graag met ons samen wegens onze voortrekkersrol en originele initiatieven.”

Bezoek
De twintig – veelal oudere en gehandicapte – gasten zijn geselecteerd door het Zonnebloem-bestuur, op voorspraak van vrijwilligers uit het veld. Die zijn ook verantwoordelijk voor het bezoeken van de gelukkigen en de uitvoering. Natuurlijk wordt vooraf gekeken welke vrijwilliger het best past bij de persoon en het type wens. De zomerwensen kunnen zeer verschillend zijn. Bezoek van verre familieleden of vrienden, theater, museum, het strand. Ieder verzoek is bespreekbaar, maar het moet wel haalbaar zijn.

Mosselen
An van Dam:”Zo hadden we vorig jaar een hoogbejaarde dame die haar 88-jarige schoonzus in Goes wilde bezoeken. Een vrijwilliger is met haar naar Zeeland gereden. Ze hebben er samen een gezellig dagje van gemaakt en na afloop heerlijk mosselen gegeten. Eenvoudig te realiseren, maar in een dag op en neer naar Terschelling met een gast die niet meer kan lopen. Dat wordt lastig.”

Vrijwilligers
Tijdens de lunch in de Rode Rik ontvangen de gasten een prachtig versierde wenskaart. Op de achterzijde mogen ze hun drie zomerwensen noteren. Uiteraard overleggen ze met bestuursleden of onderling om op goede ideeën te komen. Uit de drie wensen wordt er eentje gekozen. Daarna zijn de vrijwilligers weer aan de beurt. An van Dam:” Dat zijn er te weinig. Jammer, want het is echt leuk en dankbaar werk. Je maakt een medemens er zo gelukkig mee. Met aspirant-vrijwilligers hebben we vooraf een intakegesprek, om te kijken of we bij elkaar passen. Aanmelding verplicht dus tot niets. Misschien toch even bellen? Secretariaat: 073-6570942.”

Kijk ook bij

Woonwensen van ouderen in Sint-Michielsgestel

In mei heeft KBO-afdeling Sint-Michielsgestel in Zaal Overberg voor leden en andere belangstellenden een avond …