Ruim 200 deelnemers gingen met elkaar de strijd aan

Taalquiz Vughterstede – Tel mee met Taal

In de afgelopen maanden heeft Vughterstede een viertal taalquizen gehouden in Woonzorgcentrum Theresia en Huize Elisabeth. Ruim 200 deelnemers, ouderen uit Vught, gingen met elkaar de strijd aan om de fraaie bokaal in de wacht te slepen; de schrijfwijze en betekenis van moeilijke woorden, maar ook spreekwoorden en gezegden en Brabantse woorden en uitdrukkingen zorgden voor de nodige competitie. Bovendien kon men de oplossing van een rebus indienen. De winnaar daarvan ging ook met een mooie prijs naar huis.

Om de scores per tafel deelnemers goed te laten verlopen, was een jury ingesteld; Ankie Spierings en Muriel Grob zorgden voor een rechtvaardig verloop van de uitslag. De spelleiding was in handen van twee bijzondere quizmasters: algemeen directeur Tinie Karol en directeur Frank de Haas. Aan deze middagen werd muzikaal meegewerkt door zanger Maurice de Greef, pianist Arjan van der Mee en troubadour Jan van der Heijden. Bastian Baijens maakte foto’s. In het najaar van 2017 volgt een volgende ronde quizen, die ook dan in beide locaties worden gehouden.

Project Tel mee met Taal
De quizzen worden georganiseerd in het kader van het landelijke actieprogramma Tel mee met Taal. Ze vormen de aftrap van verschillende taalactiviteiten en de taalcursus die Vughterstede het komende anderhalf jaar gaat organiseren.

Stichting Vughterstede is een van de vijf organisaties die van het ministerie van VWS de opdracht heeft gekregen om een nieuwe aanpak voor taal-, reken- en digitale vaardigheden onder volwassenen te ontwikkelen. “Meedoen met Tel mee met Taal geeft ouderen de kans hun taalvaardigheid te ontwikkelen en hun wereld te verruimen”, aldus algemeen directeur Tinie Kardol.

Taalcursus ‘Zilveren Taalcompetenties’
In het kader van dit project ‘Tel mee met Taal’ is onlangs door een aantal mensen in groepen aan de slag gegaan met taal en talent. Samen met docenten van taalorganisatie Alsare hebben zij gekeken naar wat hun talenten zijn en wat ze op het gebied van taal willen leren en doen. Het leverde mooie momenten en inzichten op. In het najaar wordt gestart met de taalcursus ‘Zilveren Taalcompetenties’ die wekelijks gedurende 20 weken wordt gegeven in Woonzorgcentrum Theresia. De opzet en het materiaal van de cursus sluiten aan op de wensen en kennis van de deelnemers.

Heeft u interesse in deelname aan deze cursus? Meld u dan aan met een mailtje met vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer naar: algemeen@vughterstede.nl. Of bel naar: (073) 6581199.

Ga voor uitgebreide foto-impressies van de vier quizmiddagen naar de website www.vughterstede.nl.

Wilt u meer weten over dit taalproject van Vughterstede? Neem dan contact op met de heer Tinie Kardol of mevrouw Regy van den Brand (telefoon: 6581199).

Kijk ook bij

Stichting Ouderen Samen 15 jaar!

In 2009 werd de stichting Ouderen Samen in Vught opgericht door een aantal actieve senioren …