Acteurs Jan Rauh en Helma Giebels weten als Paul en Janine met hun indrukwekkende voorstelling ‘Ons kan niks gebeuren’ iedereen te raken (Foto: Freke van der Esch)

Eerste Geheugencafé in DePetrus groot succes

Het onderwerp dementie leeft erg in de Vughtse gemeenschap, want het eerste Geheugencafé op 16 januari in DePetrus trok overweldigende belangstelling. Velen moesten worden teleurgesteld, omdat er maximaal plaats was voor 220 personen. De organisatoren hopen dat de interactieve lezing ‘De 4e dementie’ door Eveline Pullens op 20 februari in Huize Elisabeth ook veel belangstellenden zal trekken.

Door Maarten Kroese

Voor het voormalige altaar van DePetrus is een podium gebouwd, compleet met decors. Alles is vakkundig uitgelicht. Professionele geluidsversterking moet ervoor zorgen dat alles tot op de achterste rij verstaanbaar is. Vanaf 19.00 uur stroomt de zaal geleidelijk vol, tot er niemand meer bij kan. Marijke Blanken van Ouderen Samen bedankt de leden van de organiserende werkgroep: Fred de Man voorzitter van Anders Bezig Zijn Vught, Marlies de Man drijvende kracht achter de Geheugenbibliotheek, Henriette van Lamoen, die laat weten dat Bibliotheek Vught genomineerd is als beste bibliotheek van 2019 en het publiek verzoekt op haar bieb te stemmen en Marianne van Boxtel van Vughterstede. Het Geheugencafé is ontstaan vanuit de ‘Kennis met Koffie’-avonden binnen Vughterstede, georganiseerd door Anne-Marie van Hoof.

Knipoog
Wethouder Saskia Heijboer verricht de officiële opening. Met een knipoog refereert ze aan de overvolle kerk. “Wat zou de pastoor hier blij mee zijn!” Heijboer benadrukt het belang van dit Geheugencafé. De groeiende groep demente personen binnen het vergrijzende Vught verdient immers volle aandacht. “Uiteindelijk krijgen we er allemaal mee te maken, direct of indirect. Onderzoek wijst namelijk uit, dat een op de vijf mensen de diagnose dementie krijgt. Een ziekte die we niet moeten wegstoppen of verzwijgen. We moeten er over praten, onze zorgen delen en vooral bekijken wat iemand met de diagnose dementie nog wél kan.” Ze is trots op het Vughtse Dementienetwerk, het samenwerkingsverband tussen bij dementie betrokken organisaties. ABZ, Welzijn Vught, Ouderen Samen, KBO, Bibliotheek, Alzheimerstichting, Vivent, Vughterstede, Seniorenbus en de Vughtse vestiging van Boswijk. Daarbij benadrukt de wethouder het belang van de samenwerking tussen vrijwilligers en professionele organisaties.

Emotioneel
Acteurs Jan Rauh (72) en Helma Giebels (76) weten als Paul en Janine met hun indrukwekkende voorstelling ‘Ons kan niks gebeuren’ iedereen te raken. De acht scènes tonen de verschillende fases van de toenemende dementie van ‘Janine’. Aangrijpende taferelen met ontkenning, woede, onbegrip, acceptatie en uiteindelijk de dood. Ook humor speelt een rol, wat de spanning dragelijk maakt. Knap bedacht en gespeeld door deze fantastische acteurs, zelf ook niet meer de jongsten. De scènes zijn uiterst herkenbaar voor alle aanwezigen. Dat blijkt duidelijk bij de vragenronde, geleid door Jan Rauh zelf. Sommige bezoekers, vaak met demente familieleden, worden zo emotioneel dat ze het niet droog kunnen houden. Het eerste Vughtse Geheugencafé is gestart als een groot succes, op naar het volgende.

Kijk ook bij

Dagbesteding Atelier Morrison houdt gezellige open dag

Op veler verzoek houdt dagbesteding Atelier Morrison in Vught dit jaar weer een gezellige open …