Zwemvereniging de Dommelbaarzen maakt de IJzeren Man schoon

47 kilo afval en een autoband

Om de deelnemers van de IJzeren Man Zwemrace en Zwemloop van aanstaande zondag 9 september te verwennen met een bodem die alleen uit natuur bestaat, hebben 15 vrijwilligers van de Dommelbaarzen een schoonmaakactie gehouden. Van 19.00 uur tot het invallende duister zijn ze de kilometer lange baan van de zwemwedstrijd en de 500 meter lange wedstrijdbaan van de zwemloop langsgezwommen. Alles wat er niet thuis hoorde is opgedoken en in zakken gedaan.

Annet Nimeijer, voorzitter van de organisatie, vertelt: “Gedurende het zomerseizoen raakt er meer vuil in het water verzeild dan je zou verwachten. Het grootste aandeel van de ‘buit’ bestaat uit lege blikjes, maar ook chipszakken, flessen, stukken touw en inderdaad een autoband zijn uit het water gehaald. De bodem van de IJzeren Man is de afgelopen tien jaar behoorlijk vergrast en over dat gras groeien weer algen en wieren. Daardoor is niet alle afval meer zo goed te zien als vroeger, toen vrijwel de hele bodem uit zand bestond. Het zou best prettig zijn als dat weer werd teruggebracht. We zijn er wel van overtuigd dat in de delen die zondag voor onze wedstrijden gebruikt worden, geen gevaarlijke voorwerpen meer op de bodem liggen.”

Op 9 september is de IJzeren Man weer omgebouwd tot zwemwedstrijdlocatie. Traditiegetrouw komt de top van het Nederlandse openwaterzwemmen strijden op een baan van een kilometer om het Nederlands klassement. De felgekleurde badmutsen, de oranje reddingsbootjes en het groene decor staan garant voor een kleurrijk spektakel. Leuk om dat geweld vanaf het strand of terras te volgen. Wip aan en kom de lokale kanjers aanmoedigen.

De Zwemrace wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. Dit jaar is er in de ochtend voor het eerst een zwemloop aan de wedstrijd gekoppeld. Deelnemende wedstrijdzwemmers en zwemlopers komen uit heel Nederland en zelfs aangrenzende landen.

Tussen de middag is er voor het publiek de mogelijkheid ook mee te doen in de prestatietochten van 250, 500, 1000 en 2000 meter. Voor de prestatietochten kun je nog inschrijven tot 11.00 uur op de dag zelf. Inschrijving voor de Zwemloop sluit donderdag 5 september 20.00.

De organisatie kijkt reikhalzend uit naar de 7e IJzeren Man Zwemrace, een sportevenement waar de deelnemers gastvrij in een gepoetste sportomgeving worden ontvangen.

Over De Dommelbaarzen
“De Dommelbaarzen” is de Vughtse zwemvereniging die zich breed inzet voor de zwemsport in Vught, van recreatief bewegen tot het snelle wedstrijdzwemmen. Het motto van “De Dommelbaarzen” is: Zwemmen is voor iedereen! Na sluiting van het Reinier van Arkel bad is het de club helaas niet toegestaan om zwemles te geven in het LACO bad.

“De Dommelbaarzen” biedt diverse mogelijkheden om te zwemmen. Zo kun je je zwemvaardigheden uitbreiden bij ‘Recreatief’. Voor de mensen die graag willen blijven bewegen zijn er de afdelingen ‘Trimzwemmen’, ‘Zwemmen op medisch advies’ en ‘Zwemmen voor mensen met een beperking’. Sinds 2017 hebben we ook borstcrawlcursussen voor volwassenen: “Start to Swim”. Zoek je nog een uitdaging in de zwemsport? Dan heeft “De Dommelbaarzen” een Wedstrijdzwemmen en een Master afdeling. Voor meer informatie zie www.dommelbaarzen.nl of mail naar voorzitter@dommelbaarzen.nl.

Kijk ook bij

Vughtse Dance Battle via livestream

Vrijdag 24 maart vindt de 8e editie van de Vughtse Dance Battle plaats, in Theater …