’t Haventje Esch opent met muzikaal spektakel op het water

Het nieuwe haventje van Esch wordt zaterdag 5 mei om 19.00 uur feestelijk geopend door watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel, burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de gemeente Haaren en gedeputeerde Johan van den Hout. Na een muzikaal openingsspektakel op het water overhandigt Peter Glas de sleutel van ´t Haventje aan de burgemeester. Met deze symbolische handeling wordt de gemeente Haaren eigenaar van de haven aan de Haarensedijk. ´t Haventje wordt aansluitend vanaf 19.45 uur feestelijk in gebruik genomen door Esschenaren met het evenement ´In veilige haven´ van de stichting Op Drift.

De opening van ´t Haventje is meteen ook de oplevering van de ecologische verbindingszone Essche Stroom. “Het was voor het waterschap een hele uitdaging om in Esch de oevers natuurvriendelijker te maken en meer beweging in de Essche Stroom te creëren”, zegt Hans Koekkoek, projectleider bij Waterschap De Dommel. “De huizen en tuinen liggen hier direct aan de beek waardoor er weinig ruimte is voor meanderen.” Juist door dit gebrek aan ruimte zijn er volgens Koekkoek ‘unieke initiatieven’ ontstaan waarbij Esschenaren intensief betrokken waren. Zoals ‘waterontdekplek’ De Kikkertuin, die onlangs werd geopend achter de Willibrordusschool, het Essche Loopje aan de Runsdijk en nu dus ´t Haventje. Hier zijn kleine, natte natuurgebiedjes ingericht, met poelen, houtwallen en loofbosjes. Koekkoek: “Die gebieden zijn voor dieren en planten ‘stapstenen’ naar aangrenzende natuurgebieden, maar het zijn ook plekken om te genieten van de natuur en te leren over flora, fauna en historie.” Want met de realisatie van ´t Haventje is ook een belangrijk stuk cultuurhistorie van Esch weer zichtbaar geworden. Het oorspronkelijke haventje verdween rond 1860. Tot die tijd was hier sprake van levendige handel tussen Esch en ’s-Hertogenbosch. De ligging aan de Essche Stroom bracht Esch in die tijd welvaart en gaf het dorp aanzien. Deze rijke historie wordt in beeld gebracht op het nieuwe interactieve informatiebord, dat tijdens de opening wordt onthuld.

Financiering
Het project Ecologische Verbindingszone Essche Stroom is financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. De gemeente Haaren heeft financieel bijgedragen aan de realisatie van ’t Haventje en het interactieve informatiebord.

Kijk ook bij

Inschrijving Zomerschool Vught start vandaag

Over enkele weken breekt weer een mooie periode aan: Liefst 7 weken lang kunnen 55-plussers …