© Sas illustraties

Pietertje op avontuur met Isabella

Na de carnavalsvakantie starten in de gemeente Vught kunstlessen met een vleugje geschiedenis voor kids van 7 t/m 12 jaar. Deze kunstlessen zijn een initiatief van Saskia van Oversteeg in samenwerking met het Vughts Museum, Stichting Fort Isabella Kazerne en Plaza Cultura.

Kinderen maken samen een beeldboek over Pietertje, Isabella en de geschiedenis van Fort Isabella o.a. als onderdeel van de Zuiderwaterlinie. In samenwerking met de verschillende partners wordt vormgegeven aan het geschiedenisverhaal dat kinderen gaan verbeelden met verschillende beeldende disciplines zoals tekenen, schilderen, boetseren, druktechniek en fotografie. Illustrator Saskia van Oversteeg verzorgt de beeldende lessen. Vrijwilligers van het Vughts Museum en Stichting Fort Isabellakazerne worden betrokken bij het vertellen en ervaren van het verhaal.

Opbouw
Door het jaar heen (start 4 maart) worden verschillende lesblokken van 5 weken aangeboden. Binnen één blok staan een beeldende kunstdiscipline en een onderwerp uit de geschiedenis van Fort Isabella centraal. Bij de start van ieder blok wordt een stukje geschiedenis gedeeld door vrijwilligers van het Vughts Museum of Stichting Fort Isabellakazerne. Dit kan per blok wisselen in de vorm van een verhaal, een schilderij, materialen, een filmpje, een tentoonstelling. Vervolgens werken de kinderen, onder begeleiding van Saskia, hun ideeën en verhalen uit.

Informatie over Pietertje
Pietertje is een van leisteen gemaakt mannetje. Hij werd tijdens de laatste werkzaamheden in de Petruskerk in Vught gevonden. Waarschijnlijk is hij door een of meerdere bouwvakkers gemaakt tijdens een eerdere verbouwing. Hij is vernoemd naar Petrus, de naam van de kerk. In een samenwerking tussen gemeente Vught, Vughts Museum, Erfgoed Brabant, DePetrus, Plaza Cultura en Sas illustraties is in schooljaar 2018-2019 een schatkaart/wandelkaart voor en door kinderen in Vught gemaakt. Dit wandelpad heet Het Pietertjespad.

Inhoud verhaal Fort Isabella
Dankzij samenwerking met het Vughts Museum en Stichting Fort Isabella Kazerne is de geschiedenis van Fort Isabella over te dragen aan de kinderen. Er is voor gekozen om de belangrijkste momenten in de geschiedenis als kernmomenten voor de lesblokken te nemen. In het laatste blok (oktober 2020) zal aandacht besteed worden aan Fort Isabella in het nu! Door Saskia worden de resultaten van de kinderen tot een geheel geïllustreerd. Eind 2020 zijn alle werken van de kinderen verzameld en door Saskia bewerkt tot een totaal verhaal van ‘Pietertje op avontuur met Isabella’.

Deelname kinderen
Blok 1: Tekenen op woensdag 4 maart in DePetrus. 11, 18, 25 maart en 1 april bij Osteria Ciao Bella (Fort Isabella).
Blok 2: Boetseren op woensdag 8, 15, 22 april en 6, 13 mei bij Osteria Ciao Bella.
Blok 3: Fotografie op woensdag 13, 27 mei, 3, 10 en 17 juni bij Osteria Ciao Bella.
Kosten 22,50 per blok, 4,50 per les. Tijden: 15.00-16.00 uur. Leeftijd: 7 t/m 12 jaar, maximaal 12 kinderen per blok.
Aanmelden en info: saskiavanoversteeg@sasillustraties.nl of via Sjors Sportief. Wil je meedoen, maar zijn de lessen te duur? Neem dan contact op met Heleen Korthals van Plaza Cultura via: heleen@plazacultura.nl.

Kijk ook bij

Podcastmakers BHIC ontdekken archief moordzaak Marietje Kessels

In de geruchtmakende moordzaak uit 1900 op het Tilburgse meisje Marietje Kessels zijn nieuwe archiefstukken …