Mee naar buiten op Tweede Paasdag!

De wandelingen zijn leuk voor volwassenen en kinderen. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig (uitgezonderd de vaartocht!). De wandelexcursies maken onderdeel uit van de Dag van het Landschap, die op 11 locaties in Brabant wordt gevierd.

Start van het wandelseizoen
Op Tweede Paasdag geeft Brabants Landschap daarmee het startsein voor een prachtig wandelseizoen.  Met het ontluikende voorjaar krijgen de mensen weer zin om naar buiten te gaan. Daarom organiseert Brabants Landschap diverse excursies voor haar beschermers en openen de informatiepunten hun deuren voor natuurliefhebbers in Brabant.

Programma en activiteiten
Speciaal voor de ‘vroege vogels’ wordt om 5.30 uur een vroege vogelwandeling onder leiding van gidsen van het IVN gehouden. Een uitstekend moment om de eerste vogels te spotten! Aanmelden voor deze wandeling is verplicht en verloopt via de website. Ga mee op stap met de boswachter of doe mee met de andere activiteiten, zoals de vaartocht, georganiseerd door Vestingfietsen. Vleermuizenexpert Peter Twisk zorgt samen met IVN Den Bosch voor een educatief kinderprogramma, waarbij ze onder andere zelf vleermuizenkasten gaan maken. De wandelingen vertrekken bij de informatiestand van Brabants Landschap, IVN Den Bosch en Natuurgroep Gestel. De excursies starten om 11.00, 13.30 en 15.00 uur en duren anderhalf uur. Voor de liefhebber is het ook mogelijk om aan te sluiten bij de cultuurhistorische wandeling om 13.30 uur, onder leiding van een gids. Vrijwilligers van Natuurgroep Gestel werken deze dag in de kindermoestuin, waar door derden uitleg gegeven wordt over kruiden. De oven in het bakhuisje wordt bij mooi weer aangestoken door lokale bakker Mario Mettler. Uit liefde voor bakhuisjes en takkenbossen-gestookte ovens bakt hij tijdens deze dag brood met biologisch meel en desem. Voor koffie en thee kunt u bij mooi weer terecht op het terras van koffie- en theehuis ’t Haantje.

Vaartijden en reserveren
Dit jaar kunnen bezoekers de wandeling combineren met een vaartocht. De tocht voert langs Kasteel Maurick en Oud Herlaer. De tocht begint bij de steiger in Halder om 10.30 uur en duurt ongeveer 1 uur.  De schipper vertrekt op de volgende tijdstippen: 10.30 uur, 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Voor de vaartocht betalen deelnemers 9 euro p.p. Beschermers van Brabants Landschap betalen 6 euro p.p. (op vertoon jaarkaart). Kinderen tot en met 12 jaar ontvangen 50% korting, kinderen jonger dan 5 jaar gratis. Betaling graag contant, aan boord is geen pinmogelijkheid. Aanmelden via www.vestingfietsen.nl. In verband met capaciteit aan boord 48 uur van tevoren reserveren o.v.v. Publieksexcursie Haanwijk.

Infopunt en buitenlokaal Haanwijk
In buitenlokaal Haanwijk bevindt zich ook het infopunt van Brabants Landschap met een tentoonstelling over de cultuurhistorie en de flora en fauna van Haanwijk.

Landgoed Haanwijk
Eén van de poorten tot Het Groene Woud, een waardevol cultuurhistorisch landschap binnen de stedendriehoek Den Bosch- Eindhoven-Tilburg. Het gebied beslaat 7.500 hectare en bestaat uit bos, heide, akker en weide.  Aspectbepalend zijn de vele populieren, zowel in blokverband als langs wegen en percelen.

Praktische informatie
Wandelaars kunnen hun auto of fiets parkeren op Landgoed Haanwijk, tegenover Koffie- en theehuis ’t Haantje, Haanwijk 3 in Sint-Michielsgestel. Het is raadzaam om waterdichte wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet mee wandelen. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te hier vinden.

11 wandellocaties in Brabant
De wandelingen vertrekken vanuit elf locaties in Brabant. Van West naar Oost zijn dit Landgoed Mattemburgh in Hoogerheide, de Pannenhoef in Rijsbergen, het Pompveld in Babyloniënbroek, de Roovertsche Leij in Goirle, de Mortelen in Oirschot, het Dommeldal in Liempde, Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel, Landgoed Heeswijk in Heeswijk-Dinther, Keent bij Ravenstein, Nuenens Broek in Nederwetten en Landgoed Valkenhorst in Valkenswaard.

Zelf met het gezin eropuit?
Op Tweede Paasdag biedt Brabants landschap, naast de reguliere wandelexcursies, ook de mogelijkheid om zelf op avontuur te gaan. Op Landgoed Heeswijk (Heeswijk-Dinther) kunnen zowel kleine als grote avonturiers hun hart ophalen met de wandelapp Vossenstreken. De tofste wandelapp vol geheimen en wonderbaarlijke weetjes. Speciaal voor gezinnen met kinderen van 5 tot 12 jaar. Download de app via Google Play of de App Store en ga mee op avontuur! Meer informatie over de app-locaties is hier terug te vinden.

Kijk ook bij

Open dag Museum Romeins Halder op 21 april

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan is de wisselexpositie in Museum Romeins Halder nu gewijd …