Eerste lustrum van de Scheve Schup

Zo’n 5 jaar geleden begon Hans Schevelier aan de Bergenshuizensestraat zijn tuinderij De Scheve Schup. Geen ideale locatie, maar Hans wilde niet langer wachten met het realiseren van zijn droom: het opzetten van een tuinderij met aandacht voor mensen, dieren en planten.
Korte tijd hierna ontstond de mogelijkheid een meer geschikte locatie te huren, namelijk de voormalige kloostertuin van Huize Theresia, nu eigendom van Bouwfonds Property Development. Een terrein van 9 ha., gelegen aan de Jagersboschlaan 17, in het midden van de gemeente Vught. De keuze was snel gemaakt en een verhuizing volgde.

Als je de poort aan de Jagersboschlaan (naast de Vijverbosweg) doorgaat, ervaar je direct de rust en de schoonheid van dit schitterend stukje Vught. Na enkele tientallen meters zie je links het klooster waar nu kinderdagverblijf Mowgli is gevestigd. Rechts ligt tuinderij De Scheve Schup. Hier tussenin loopt een monumentale dijk richting woonzorgcentrum Theresia.
Op de tuinderij wordt gewerkt zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Je kunt er terecht voor een veelheid aan seizoensgebonden groente, aardappelen, eieren, honing, bloemen, haardhout. Alles van eigen terrein.

De tuinderij is gedurende het oogstseizoen, van 1 april tot 1 oktober, geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur, en in de minder groeizame maanden, van 1 oktober tot 1 april, op maandag en woensdag van 12.00 uur tot 14.00 uur.

Iedereen welkom
Iedereen is er welkom. Niet alleen om er producten te kopen, maar ook voor een wandeling, een bakje koffie, een praatje, of om op een bankje te genieten van deze inspirerende omgeving.
Een echte ontmoetings- en ontspanningsplaats.
De kinderen van het kinderdagverblijf brengen er graag een bezoekje, evenals de bewoners van woonzorgcentrum Theresia. De poort achter het woonzorgcentrum geeft toegang tot het terrein en is gedurende de openingstijden van De Scheve Schup geopend. Ideaal voor de bewoners van het zorgcentrum.

Leer- en werkplek
Hans Schevelier heeft een land- en tuinbouwopleiding gevolgd en een opleiding tot docent biologie/gezondheidskunde. Hij is momenteel deels werkzaam als pedagogisch behandelaar bij Kentalis. Dit alles, gekoppeld aan zijn eigenschap mensen op een positieve manier te kunnen stimuleren, maken hem bij uitstek geschikt om mensen (nieuwe) kansen te bieden.
Zo biedt De Scheve Schup een zinvolle dagbesteding aan mensen van o.a. Kentalisschool Kompas, en zorginstelling Cello.
Studenten van het Koning Willem 1 College liepen er een maatschappelijke stage in het kader van de Community Week en studenten van de opleiding tuinbouw van de HAS deden er praktijkervaring op.

Met de gemeente Vught zijn afspraken gemaakt om werkplaatsen aan te bieden in het kader van de WMO en de participatiewet. Ook zijn er mogelijkheden om er met een PGB aan de slag te gaan.
En dan werken er nog een aantal vrijwilligers. Zonder uitzondering roemen zij de mogelijkheden die je er krijgt om naar je eigen vermogen te werken, de gemoedelijkheid en de gezelligheid.
Bijvoorbeeld vrijwilliger Hans de Laat. Hij kwam in contact met Hans Schevelier via een markt voor streekproducten op het Marktveld in Vught. Uit respect voor wat hij hoorde wilde hij er graag zijn steentje bij gaan dragen. En na een kennismaking met de tuinderij was hij verkocht aan dit “stukje paradijs op aarde”.
Verras jezelf ook eens met een bezoekje aan De Scheve Schup en geniet van de rust en van de smaak van lokale producten.

Kijk ook bij

BSV-Vught biedt hulp bij belastingaangifte

Vanaf dinsdag 5 maart is het mogelijk uw belastingaangifte over het jaar 2023 te laten …