EH17012

Edelhertenexcursies in Het Groene Woud

Op zaterdag 1 april gaan de excursies naar het leefgebied van de edelherten in Het Groene Woud van start. Die middag wordt de terugkeer van het edelhert in Brabant gevierd met vier gratis excursies. De rondleidingen zijn een mooie kans om onder begeleiding van ervaren gidsen van Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling op zoek te gaan naar edelhertsporen en de dieren zelf.

De excursies op 1 april zijn gratis en vertrekken om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.  Op 9 en 23 april zijn er ook excursies om 8.00 uur. De excursies vertrekken in buurtschap De Vleut in Best. Er kan geparkeerd worden bij ToonVertier, Broekdijk 10, Best.

Extra excursies
Inmiddels zijn er vanwege de grote belangstelling op deze dagen ook extra excursies om 11.00 uur ingepland. Deze zijn gratis voor beschermers van Brabants Landschap en kosten 3 euro voor overige deelnemers. Zondag 30 april zijn er om 8.00 en 11.00 uur excursies gepland exclusief en gratis voor beschermers van Brabants Landschap. Het aantal plaatsen is beperkt. Wil je als een van de eersten op zoek naar de edelherten in Het Groene Woud? Geef je dan snel op. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.edelherteninhetgroenewoud.nl.

Tijdens de rondleiding vertelt de gids over de belangrijke rol van het edelhert als grazer en wordt ingegaan op de terugkeer van het hert in Brabant. De excursie duurt gemiddeld 2,5 uur waarbij een afstand van ongeveer 8 kilometer wordt afgelegd. Honden zijn helaas niet toegestaan en het is raadzaam om stevige waterdichte schoenen aan te doen en een verrekijker mee te nemen. Omdat het gaat om 13 edelherten in een gebied van 300 hectare is het niet zeker dat de dieren zich laten zien.

Terugkeer edelhert in Brabant
Na jaren van voorbereiding keerde het edelhert na ruim anderhalve eeuw afwezigheid op 6 maart terug in Brabant. In het hart van Het Groene Woud, in een omrasterd gebied van 300 hectare groot, aan weerszijden van de natuurbrug over de A2. Het edelhertengebied ligt in de Scheeken, tussen Best en Liempde en is eigendom van Brabants Landschap. De groep edelherten die werd losgelaten bestaat uit 4 herten en 9 hindes.

De terugkeer van het edelhert in Brabant is een initiatief van Brabants Landschap in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling. Verder wordt samengewerkt met Streekorganisatie Het Groene Woud en is de terugkeer mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Nationale Postcode Loterij. Samen met SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) worden gidsen opgeleid die nieuwe rondleidingen gaan geven in het gebied.

Koning van het woud
Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen edelherten voor meer leven in het landschap. Edelherten liggen graag te rollen in modderbaden die ze maken en ‘vegen’ met hun gewei langs bomen. Zo maakt de ‘koning van het woud’ letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten.

Natuur- en cultuurbescherming blijft mensenwerk
De provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt o.a. doordat Brabants Landschap ruim 17.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor 1,25 per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Klik hier voor meer informatie.

Kijk ook bij

Programma MOVE Sportzomer bekend

Komende zomer staat weer in het teken van sport en bewegen tijdens de MOVE Sportzomer. …