Dommelbaarzen en Prins Hendrik organiseren de Eerste Vughtse Zwemloop

Op 9 september 2018 zal in de IJzeren Man Vught de zevende Zwemrace worden gehouden, georganiseerd door De Dommelbaarzen. Wat deze editie bijzonder maakt, is dat het voor het eerst is dat in samenwerking tussen Prins Hendrik en De Dommelbaarzen een zwemloop aan het evenement is toegevoegd. De Eerste Vughtse Zwemloop is daarmee een feit.

In Vught zijn opmerkelijk veel sportverenigingen: bijna alle sporten zijn binnen de gemeentegrenzen te vinden en daarvan wordt door de inwoners veel gebruikgemaakt. Minder frequent is samenwerking tussen clubs om combinatiesporten en combinatiesportevenementen te organiseren. Atletiekvereniging Prins Hendrik en zwem- en polovereniging de Dommelbaarzen besloten de handen ineen te slaan en een ‘zwemloop’ te organiseren, om in te springen op de toenemende behoefte aan combinatiesportevenementen.

Bij een zwemloop, de naam zegt het al, wordt er eerst een stuk gezwommen en daarna hardgelopen. “Er zijn in Nederland meerdere zwemlopen, maar nog nooit was er een zwemloop in Vught. Een aantal van onze leden is niet alleen bezig met hardlopen, maar houdt zich ook bezig met andere disciplines, waaronder dus bijvoorbeeld zwemmen”, aldus Hennij Oldenhave, voorzitter van de Wedstrijd Organisatie Commissie van Prins Hendrik. “We zagen dat en wilden daar in wedstrijdverband iets mee doen”, vult Annet Nimeijer aan. Zij is de voorzitter van de IJzeren Man Zwemrace organisatie, een onderdeel van de Dommelbaarzen dat dit jaar voor de zevende keer in de naoorlogse geschiedenis een openwaterwedstrijd in de IJzeren Man organiseert. Annet vervolgt: “We hebben in het weekend van 9 september een officiële openwaterwedstrijd gepland, waarvoor alle noodzakelijke randvoorwaarden toch al werden georganiseerd in en rondom het water. Wat lag er meer voor de hand dan de wens van een zwemloop gestalte te geven. Prins Hendrik heeft volop expertise als het gaat om het organiseren van loopevenementen. De rest was een kwestie van slim combineren zodat de zwemlopers en de openwaterzwemmers elkaar niet tegen zouden komen in het water.”

Om goed voorbereid aan de zwemloop te beginnen, kunnen belangstellenden in de zomermaanden trainen in de IJzeren Man. De faciliteiten daarvoor worden door De Dommelbaarzen beschikbaar gesteld. Vanaf 17 mei wordt er voor sporters die de borstcrawl beheersen en 250 meter aan een stuk kunnen crawlen vier keer binnen en vier keer buiten getraind. Binnen wordt aan de techniek geschaafd en buiten wordt die techniek in de praktijk gebracht. Je kunt je nu inschrijven via Start-to-Swim@dommelbaarzen.com.

Met deze eerste IJzeren Man Zwemloop is Vught een nieuw sportevenement rijker. Een evenement waar beide clubs trots op zijn en dat als het een succes blijkt te zijn voor herhaling vatbaar is.

Te zijner tijd zal de inschrijving breed worden aangekondigd, maar bij deze roepen we alle belangstellenden op om 9 september in hun agenda te zetten en zich aan te melden voor de eerste IJzeren Man Zwemloop. Tot dan, in de IJzeren Man!

Meer informatie vind je op www.facebook.nl/zwemrace.

Kijk ook bij

Inschrijving Zomerschool Vught start vandaag

Over enkele weken breekt weer een mooie periode aan: Liefst 7 weken lang kunnen 55-plussers …