Cursus Sterrenkunde bij Sterrenwacht Halley

Bij Sterrenwacht Halley in Vinkel wordt dit najaar de cursus Sterrenkunde voor Iedereen gegeven.

Die bestaat uit zes lessen op de dinsdagen 24 en 31 oktober, 7, 14 en 21 november en maandag 4 december, telkens van 20.00 – 22.30 uur. Op dinsdag 28 november is er een facultatieve les over pulsars; cursisten kunnen aangeven of ze deze extra les ook willen volgen. De extra les is aan deze najaarscursus toegevoegd ter gelegenheid van het feit, dat op de dag af een halve eeuw geleden, op 28 november 1967, Jocelyn Bell Burnell de eerste pulsar ontdekte. De cursus wordt verzorgd door Niels Nelson, Wim Waegemakers, Bareld Muurling en enkele andere Halleyleden. Belangstelling voor sterrenkunde is voldoende om aan deze cursus mee te doen; speciale kennis is niet vereist.

In de cursus Sterrenkunde voor Iedereen wordt onder andere aandacht besteed aan het waarnemen van de sterrenhemel, de planeten, de maan, meteoren, meteorieten, planetoïden en kometen, de zon en de sterren, melk-wegen en het heelal. Bij helder weer wordt waargenomen met de C14-telescoop in de grote koepel, en de werking van draaibare sterrenkaarten wordt gedemonstreerd. Ook wordt natuurlijk gebruikgemaakt van het digitale planetarium.

De facultatieve les op 28 november staat helemaal in het teken van pulsars. Pulsars zijn snel ronddraaiende neutronensterren die elektromagnetische straling uitzenden en buitengewoon interessant objecten vormen voor sterrenkundigen.

Het cursusgeld bedraagt € 60,– (voor Halleyleden € 55,—). Cursisten die ook de extra les over pulsars willen volgen, betalen € 70,— (Halleyleden: € 60,—). Bij de prijs is inbegrepen een mooi beginnersboek over het waarnemen van de sterrenhemel, geschreven door onder meer de bekende Belgische weerman Frank Deboosere.

Voor meer informatie en aanmelden: Wim Waegemakers of tel. (0412) 453737.

Kijk ook bij

De Schalm is een Gezonde School

Basisschool De Schalm in Vught heeft het vignet ‘Gezonde School’ behaald en mag zich weer …