Geslaagde ‘thema-avond veiligheid’ Gemeentebelangen

Dinsdagavond 9 mei werd de thema-avond van Gemeentebelangen gehouden in Lunchcafé D’n Bol over veiligheid. GB-raadslid Eddie van Doorn nam als gespreksleider de aanwezigen mee in de verschillende facetten van veiligheid.

Voor de pauze gaven de wijkagenten Marcel de Rouw en Brenda Middelkoop een presentatie -waarin zij via cijfers, voorbeelden en een duidelijke toelichting over de samenwerking van diverse partijen- een helder beeld lieten zien over de toegenomen veiligheid in Vught. Kees Derksen vertelde over het werk van de enthousiaste groep vrijwilligers die zich bezig houdt met buurtpreventie in Vught en hoe de samenwerking tussen buurtpreventie, politie, gemeente en Woonwijze is geregeld.

Sociale veiligheid
Na de pauze gaf Eddie van Doorn inzicht in het begrip sociale veiligheid. Aan de hand van een sprekend voorbeeld illustreerde hij dat verschillende mensen vanuit hun eigen achtergrond heel anders tegen bepaalde situaties kunnen aankijken. Het begrip sociale veiligheid is dan ook heel divers. Verrassend was het inzicht dat bij sociale veiligheid niet enkel gekeken moet worden naar veiligheid met betrekking tot criminele zaken, maar dat ook andere invalshoeken bekeken moeten worden.

Hij illustreerde dit aan de hand van het onveilige gevoel dat veel ouderen ervaren omdat zij bang zijn voor een  ‘ongelukje’ bij het wandelen in het dorp. Nogal wat ouderen voelen zich niet prettig bij de gedachte dat zij in Vught vrijwel nergens terecht kunnen voor een sanitaire stop. Dat zorgt ervoor dat zij dan maar géén wandeling maken. (Behoeftenonderzoek Ouderen Samen).

Een van de initiatieven, die Van Doorn in overleg met de horeca genomen heeft, is om aan het publiek duidelijk te maken dat het helemaal geen probleem is om bij bepaalde horecazaken gebruik te maken van het toilet. Het idee is om dit b.v. via een sticker duidelijk te maken. Na het officiële gedeelte van de presentatie was er nog gelegenheid om met de aanwezige wijkagenten, buurtpreventie, Eddie van Doorn of wethouder Peter Pennings van gedachten te wisselen.

Kijk ook bij

Extern onderzoek organisatieontwikkeling gemeente Vught komt er niet

De publicaties in het Brabants Dagblad over de onrust onder de Vughtse ambtenaren, die zou …