Week van Ons Water in teken van extreem weer en wateroverlast

Water: op het ene moment is er te veel en op het andere te weinig. Ons water is grillig. De hoosbuien die voor 2050 werden verwacht vallen nu al. Het heeft nog nooit zoveel en zo vaak geregend. Zijn we daarop voorbereid? En wat kunnen bewoners zelf doen tegen al dat water? Ontdek dit tijdens de Week van Ons Water.

Van 17 t/m 24 oktober 2018 is de nationale Week van Ons Water. Het thema dit najaar is ‘extreem weer en wateroverlast’. Er zijn veel leerzame en verrassende activiteiten door heel Nederland, variërend van een festival of expositie tot een spannende waterexcursie. Via de website weekvanonswater.nl kan iedereen zien wat er allemaal bij hen in de buurt gebeurt.

Op 17 oktober begint de Week van Ons Water. Ruim 80 verschillende activiteiten zijn in deze week te bezoeken. Ga bijvoorbeeld op virtuele dijkexcursie in Delfzijl, ga op zoek naar bevers in de Biesbosch of bezoek het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld: het Woudagemaal. Op www.weekvanonswater.nl staan alle activiteiten die er gedurende de week in Nederland zijn te doen.

Weer wordt extremer
De zomer van 2018 was de warmste en droogste zomer sinds tijden. Maar ook neerslagrecords sneuvelen. Op sommige dagen viel er vorig jaar zelfs 90 mm water uit de lucht: meer dan er gemiddeld in een maand naar beneden valt. Hoosbuien worden pas een probleem wanneer het water niet op tijd kan worden afgevoerd. Huizen, tuinen en straten lopen onder met als gevolg overlast en waterschade. Wat doen wij hieraan? En wat kunnen mensen zelf doen? Daarover gaat de Week van Ons Water.

Initiatiefnemers
De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin), het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. Dit doen zij door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en aan te geven wat mensen zelf kunnen doen om hun voeten droog te houden en het water schoon. Want hoe beter we voor ons water zorgen, hoe meer we ervan kunnen genieten!

Kijk ook bij

Wilgen knotten, iets voor jou?

Bijna 40 jaar is de Knotploeg van Helvoirt actief. Van december tot half maart gaat …