Resultaten 1000-soortenweekend op de Kampina bekend

Op 26 en 27 mei hield IVN Oisterwijk een 1000-soortenweekend op de Kampina. Hiermee werd zicht gekregen op de biodiversiteit van het gebied. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat struinden ongeveer 60 vrijwilligers over bos- en heidepaden. Want dat was de voorwaarde die ze zichzelf hadden opgelegd. Iedere willekeurige wandelaar moet ook zelf de waargenomen soorten kunnen horen of zien vanaf een bestaand pad.

Uiteindelijk werden 864 soorten opgetekend. Inderdaad de 1000 soorten werden niet gehaald. Is dit een bewijs voor afname van de biodiversiteit? Rob Wolfs, een van de organisatoren van het weekend, durft die conclusie daaraan niet te verbinden. “We weten eigenlijk wel dat er in een gebied als de Kampina nog altijd veel meer dan 1000 soorten zitten. Dat ze niet zijn waargenomen komt doordat in het voorjaar niet alle soorten zich laten zien en ook doordat de kennis van de vrijwilligers zijn grenzen heeft waardoor het onmogelijk is alle waarnemingen op naam te brengen.” Ton Willems, de andere organisator, vult aan: “Wat de planten (met 286 soorten) en de vogels (met 97 soorten) betreft is de lijst zeer compleet. We verwachten niet dat we daar veel soorten hebben gemist. Maar met name bij insecten ligt dat anders. Die groep is zo omvangrijk, die kunnen we onmogelijk allemaal kennen. Toch zijn er daarvan nog 367 herkend.”

Rob Wolfs: “Maar 864 soorten laten ook zien dat er nog altijd veel valt te genieten in de Kampina en dat er nog een enorme variatie aan soorten in het gebied zit die de moeite meer dan waard is om te beschermen. Hopelijk kunnen we nog lang blijven genieten van deze parel. Want helaas staat de natuur, ook op de Kampina, ernstig onder druk. Tekenen van klimaatverandering, verdroging, vergrassing, het is er allemaal te zien. Ik hoop dat de natuurbeschermingsmaatregelen van de overheid en de beheermaatregelen van Natuurmonumenten voldoende zullen zijn om de kwaliteit van het gebied te behouden, of beter nog, te doen toenemen. Wellicht lukt het ons dan om tijdens een volgend 1000-soortenweekend wel 1000 soorten waar te nemen.”

Kijk ook bij

Rondleiding Eendenkooi Maaspoort 14 juli

In het burgemeester Van Zwietenpark ligt midden in de wijk Maaspoort een eeuwenoude eendenkooi verscholen. …