Na ruim anderhalve eeuw afwezigheid brachten Brabants Landschap en ARK het edelhert terug in Brabant

Edelhertkalfjes in Het Groene Woud

Voor het eerst zijn er kalfjes geboren bij de edelherten die dit voorjaar zijn uitgezet in De Scheeken tussen Best en Liempde. De geboorte van deze drie kalveren is een mooie aanvulling op de roedel die in de toekomst nog verder kan groeien. Met hun geschil, gesnoei en gegraas zorgen edelherten voor een halfopen, gevarieerd landschap waar veel planten en dieren zich thuis voelen.

Eerste Brabantse edelhertkalfjes
Na ruim anderhalve eeuw afwezigheid brachten Brabants Landschap en ARK het edelhert begin maart terug in Brabant. De geboorte van deze eerste drie Brabantse edelhertkalfjes is een belangrijk moment voor de groep van 13 edelherten in het gebied. Als er een kalfje geboren wordt, wordt de onderlinge groepsband sterker. Ook zorgt de geboorte van een kalf ervoor dat de edelherten het gebied echt als hun territorium en leefgebied gaan zien. De komende weken worden waarschijnlijk nog meer kalfjes geboren.

Moeder is in de buurt
Voor wandelaars is het goed om te weten dat een hinde haar kalfje achter laat op een goed beschutte plek in het gebied. Een pasgeboren kalf heeft een schutkleur en is nagenoeg geurloos, waardoor het lastig op te sporen is voor roofdieren. Wandelaars die een edelhertkalfje zien liggen, worden verzocht dit te melden bij Brabants Landschap, maar het kalf verder met rust te laten. De hinde gaat op pad om voedsel te vinden, maar zoekt haar kalf een aantal keren per dag op om te voeden. Moeder en kalf communiceren met elkaar via een speciaal roepje en vinden elkaar altijd terug. Na 1 à 2 weken sluit het kalf zich aan bij de groep hindes. Vrouwtjeskalfjes blijven vanaf dan bij deze groep.

Burlende herten
Mannetjeskalfjes verlaten na 1 à 2 jaar de groep hindes en vormen dan eerst een eigen pubergroep. Later gaan ze ook deelnemen aan de bronst. De bronsttijd is de paartijd voor edelherten. Mannetjesherten strijden in deze periode op spectaculaire wijze om de hindes. Om indruk te maken, maken ze een geluid dat burlen wordt genoemd. Brabants Landschap en ARK organiseren van half september tot half oktober in samenwerking met SPPILL (Stichting Promotie Projecten Leefbaar Liempde) bronstexcursies om mensen dit indrukwekkende schouwspel te laten beleven.

Kijk ook bij

Lezing en workshop natuurfotografie

Hou jij van fotograferen en ben je dol op de natuur? Lees dan direct verder! …