Rouw en verdriet bij kinderen en jongeren, na overlijden

Wij, als volwassenen, kunnen kinderen niet behoeden voor pijn en verdriet, al zouden we dat graag willen. We kunnen ze wel steunen en hun kompas zijn in tijden van verlies en verdriet. Door pijn en verdriet te delen geef je elkaar ruimte om verder te kunnen gaan.

Jaarlijks komen veel kinderen in aanraking met de dood. Een paar cijfers; jaarlijks verliezen gemiddeld 6400 kinderen een ouder, 2000 kinderen een broer of een zus. Van de ene op de andere dag staat je leven op z’n kop, en dus ook dat van de kinderen. Het dagelijks ritueel voor het slapen gaan, het gezellig op zaterdag samen ontbijten, alles is opeens anders.

Maar ook buiten het gezin maken ze verliezen mee; in de familie bijv. opa of oma, een leerkracht op school, of een moeder/vader van de club waar ze op zitten. Het hoort bij het leven, maar het blijft een complex onderwerp omdat het onze emoties raakt.
We weten niet altijd wat we kunnen doen. Hebben vaak ook niet geleerd hoe we met verlies en de daarbij behorende emoties kunnen omgaan. Daarom organiseren we deze avond.

Een greep uit de onderwerpen:
– hoe vertel je ‘n kind over de dood
– rouwen passend bij de ontwikkelingsleeftijd
– hoe ga je met je eigen emoties om
– kindervragen en zorgen
– zoeken naar balans
– waar en welke hulp is er

De sprekers zijn Jasmijn Kuijten – Praktijk de Witte Vlinder, Karin Spapens verliesbegeleiding de Zeester en Peet van Wissen – praktijk van Wissen psychosociale begeleiding. Ze verweven in hun verhaal kennis met voorbeelden uit de praktijk. Ook is er een informatietafel ingericht met boeken, spelletjes, lesmaterialen, etc.

Voor ouders, opvoeders, zorgverleners, mensen uit het onderwijs/kinderopvang en ieder die zich aangesproken voelt door het onderwerp.

Datum: dinsdag 17 april 2018
Locatie: Brasserie Fleurie, De Driesprong Rosmalen. Parkeren aan achterzijde, gratis. Lopen vanaf station Rosmalen 10 minuten.
Kosten: 3 euro
Aanvang: inloop vanaf 19.00 uur, start programma om 19.30 uur tot 21.15
Aanmelden: graag i.v.m. capaciteit van de ruimte, bij voorkeur per e-mail aan Lilian Arts, zie hieronder voor contactgegevens.
Organisatie: ArtsLommelen Uitvaartverzorging
Info@artslommelen.nl – 073-6893597 – 06 53616114

Kijk ook bij

Vughtse Dance Battle via livestream

Vrijdag 24 maart vindt de 8e editie van de Vughtse Dance Battle plaats, in Theater …