Foto: Norbert Weijts

Nationale Tuinvogeltelling in gemeente Vught

Leerlingen basisschool ‘De Leydraad’ telden mee…

In het weekend van 27 en 28 januari vond in Nederland voor de vijftiende keer de Nationale Tuinvogeltelling plaats. In Vught en Cromvoirt gaven 71 inwoners alle vogels door die ze gedurende een half uur in hun tuin hadden gezien.

De bovenbouwleerlingen van Basisschool De Leydraad in Cromvoirt deden ook mee aan de telling. Leden van de Vogelwerkgroep van de Natuur- en Milieugroep Vught gaven in de klassen eerst een lezing over tuinvogels en daarna zochten de leerlingen verspreid over het hele gebouw een plekje achter het raam op. Met verrekijkers werd de omgeving afgespeurd en met veel enthousiasme werden de vogels op en rond het schoolplein genoteerd. Sommige leerlingen waren zó enthousiast geworden dat ze zelfs tijdens hun pauze doorgingen met vogels tellen! De kinderen zagen veel verschillende soorten vogels. Kauwen, zwarte kraaien en houtduiven waren in de meerderheid, maar ook een groenling en boomkruiper werden gezien.

Veel minder merels
In de hele gemeente Vught was de koolmees voor het vierde jaar op rij de winnaar. De pimpelmees en kauw eindigden op de tweede en derde plaats. Net als in heel Nederland werden er veel minder merels geteld, waarschijnlijk als gevolg van het usutu-virus waaraan het afgelopen jaar veel merels overleden. Daardoor eindigde de merel in Vught slechts op de achtste plaats, een fors

Kijk ook bij

Zaterdag 25 mei tentoonstelling vondsten archeologieweekend

1629: Kom, kijk en en hoor de verhalen In oktober vorig jaar gingen meer dan …