De aspirantenploeg van de jeugdbrandweer Vught-Haaren-Helvoirt door naar de landelijke halve finale.(Foto: Bart Meesters)

Jeugdbrandweer in de prijzen

De aspirantenploeg (15 t/m 18 jaar) van de jeugdbrandweer Vught-Haaren-Helvoirt is zaterdag in de prijzen gevallen bij de brandweerwedstrijden in het Limburgse Venlo.

De ploeg onder leiding van bevelvoerder Stan van Drunen (17) uit Helvoirt, kreeg een brandmelding in een bedrijfspand. In het bedrijfspand woedde zogenaamd brand in een kantoorruimte, waar een eerste straal moest worden ingezet. Door de hevigheid van de brand had er een uitbreiding plaats gevonden naar de zolder op de eerste verdieping, waar een tweede straal moest worden ingezet. Ook stond op de eerste verdieping nog een gasfles waar de jeugdige brandweermannen rekening mee moesten houden.

Door het goed uitvragen van de beheerder, kon die via een tekening laten zien waar de brand in het pand woedde en waar vervolgens een snel actie ondernomen kon worden. De pompbediende van de ploeg, die buiten voor het water zorgde, moest met de politie zaken regelen zoals het afzetten van de weg en zorgen voor de eigenaar van het pand. Dit alles onder het toeziend oog van een strenge jury.

Ontvangst
Tijdens de prijsuitreiking bleek dat de ploeg een mooie 2e plaats behaald had, goed voor een plek in de landelijke halve finale op zaterdag 17 juni in Goes.

Bij terugkomst werden de jeugdleden opgewacht door een groot deel van het brandweerkorps. Met alle voertuigen en een enorm kabaal werden zij onthaald op de kazerne. Daar was loco-burgemeester Peter Pennings aanwezig. Hij sprak zijn waardering uit voor de prestaties van de jeugdleden en de inzet van al hun begeleiders.

Kweekvijver
De andere twee teams van de jeugdbrandweer Vught- Haaren-Helvoirt namen zaterdag deel aan brandweer wedstrijden in Mierlo. De junioren ploeg (van 11 t/m 14) onder leiding van bevelvoerder Milla van Riel (14) uit Vught behaalde een mooie 7e plaats. De tweede aspiranten ploeg onder leiding van bevelvoerder Stan Steenbakkers (16) uit Haaren scoorde een 5e plaats.

De jeugdbrandweer Vught-Haaren-Helvoirt is voor jeugdleden tussen de 11 en 18 jaar en bedoeld als kweekvijver voor de vrijwillige brandweer. Diverse oud jeugdbrandweerleden zijn in de afgelopen jaren vrijwilliger geworden bij brandweer posten in o.a. Helvoirt, Haaren Vught en Sint Michielsgestel. Ook is een aantal van hen leider bij de jeugdbrandweer om zo de jeugd weer alles te leren over het brandweervak.

Kijk ook bij

Piramide houdt sponsorloop voor Dream4Kids

Op woendag 8 mei laten de bijne 340 jongens en meisjes van openbare basisschool De …