Vooraanzicht nieuwe voorgevel

Jeugd Aktief weer voor jaren verzekerd van eigen vertrouwde stek

“Wij voelen ons gehoord, erkend en begrepen”

Door Ton Wagenaars

Jeugd Aktief kan blijven beschikken over het eigen vertrouwde clubhuis aan de Van Miertstraat. De Jeugd Aktief Stek (de JAS ) liep gevaar te moeten verdwijnen voor het spoorproject in Vught, maar een succesvolle samenwerking tussen ProRail, de Vughtse gemeente en Jeugd Aktief leidde ertoe dat het eigen honk in aangepaste en verbeterde staat kan blijven bestaan. Op zaterdag 25 mei derhalve alle reden voor een feestelijke afronding bij de ondertekening van het convenant aan de Van Miertstraat alwaar een nieuwe mouw gepast werd aan de aloude JAS.

“Een waardering voor ons werk en een geweldige opsteker voor Jeugd Aktief. Wij voelen ons gesteund, erkend, gekend en begrepen”, aldus een jubelende Coen Hamers van Jeugd Aktief. Als een zwaard van Damocles hing lange tijd de vrees boven het hoofd van de Vughtse jeugdorganisatie dat de pretentieuze plannen rond het spoor zouden leiden tot een gedwongen vertrek uit het aloude clubhuis dat al 23 jaar vaste ‘huiskamer’ was voor de allesomvattende Vughtse jeugdorganisatie. De jongerenorganisatie die met name door de jaarlijkse jeugdvakantieweek zoveel goodwill kent binnen de Vughtse bevolking. Van meet af aan was duidelijk dat een teloorgang van de alom gelouterde Jeugdweek onacceptabel was voor de gemeente. Wethouder Heijboer was al terstond van mening dat er een oplossing moest komen voor dit dreigende scenario en die werd gevonden. Niet in aanpassing van de spoorplannen, maar in aanpassing van de Jeugd Aktief Stek. Drie jaar van intensieve samenwerking bracht de oplossing in de verplaatsing van de oude voorgevel terwijl de zijkant van het gebouw bereikbaar wordt gemaakt voor hulpdiensten. Wethouder Van Woesik van Rijksinfrastructuur was content met de gevonden oplossing: ”Terrein en garages blijven bereikbaar en het thuishonk van Jeugd Aktief blijft het bruisend middelpunt van heel veel jeugdig plezier en creativiteit.” Ook omgevingsmanager Aletta Blok van ProRail was blij met de oplossing: “Het had wat voeten in de aarde, maar blij dat het gelukt is en dat in nauwe samenwerking met alle betrokkenen.”

Tekening vooraanzicht
De populariteit van het Vughtse jeugdwerk kreeg ook in dit geval weer direct een positief gevolg. Architectenbureau Visser en Bouwman verzorgde terstond pro deo de tekening voor de nieuwe voorgevel en daarmee kon het toekomstig vooraanzicht ook op zaterdag jl. al worden getoond. “Weer zo’n heerlijk gebaar waardoor we ons gekend voelen. We hebben echt een goede naam opgebouwd en zijn blij met alle steun. Vanaf 2020 dus zekerheid en dat voor de komende tientallen jaren”, aldus woordvoerder Hamers die nog eens beklemtoonde dat ‘de JAS’ wel heel belangrijk is en blijft voor de honderden jeugdleden, want: “Hier zijn dagelijks tientallen mensen bezig in de leeftijd van 15 tot 60 jaar. Alsof het familie is. Alle beroepen zijn hier vertegenwoordigd en trots kunnen we melden dat we voor menig probleem altijd zelf wel een eigen oplossing vinden. Zo is ook onze hulp toegezegd bij de aankomende verbouwingen en aanpassingen. We deden het eerder bij een eerste verbouwing in 2005. En wellicht ten overvloede: we praten hier over een organisatie van zeshonderd vrijwilligers en als het de Jeugdweek betreft bijna 1200 deelnemers.”

Gouden locomotief
Op diezelfde zaterdag werd tevens aangevangen met de opening van de inschrijving voor de nieuwe jeugdvakantieweek die, alsof men over profetische gaven beschikt, de titel draagt van ‘Het spoor van de Gouden Locomotief’ als een lofdicht op de gevonden oplossing met ProRail.

Kijk ook bij

Tim de Boswachter bij Natuurgroep Gestel

Het is Natuurgroep Gestel gelukt om Tim de Boswachter naar Sint-Michielsgestel te halen! Tim is …