“Van Vught, door Vught voor Vught”

Ruim zes jaar geleden werden Willem Schellekens en zijn neef  Wim Boers door Jan Schuurmans gevraagd of zij de Petruskerk wilden redden van een dreigende sloop. Schellekens: “We zijn er aan begonnen, maar als ik toen wist hoe het allemaal zou gaan lopen, weet ik niet of ik het opnieuw gedaan zou hebben. Maar nu, met het eindresultaat in zicht, ben ik heel trots op wat we met z’n allen bereikt hebben. Op wat we met DePetrus voor bijzonders in Vught gaan krijgen. Op de kwaliteitsslag die we met Vught gaan maken, waardoor het centrum nog aantrekkelijker wordt voor bezoekers, maar ook voor winkeliers, bedrijven en instellingen.”

“De Petruskerk dreigde afgebroken te worden”, vertelt Schellekens. “En dat zagen we niet zitten. Wim Boers en ik zijn opgegroeid in Vught. Mijn moeder en zijn vader zijn geboren en getogen in de Dorpsstraat. Ze zijn beiden in de kerk gedoopt en getrouwd. Dan heb je een band met dat gebouw, die plek. Ik zit in de conceptontwikkeling en dan voel je wat voor geweldige mogelijkheden de kerk heeft. We zijn een plan gaan bedenken en we kregen het voor elkaar om alle neuzen  – parochie, bisdom, gemeente, gebruikers, bank, omwonenden enz. – dezelfde kant op te krijgen.

Open en licht
Het werd een hele uitdaging. Eerst moest de kerk gerestaureerd worden. Er was veel achterstallig onderhoud. “Van buiten is de kerk misschien wel helemaal niet zo mooi. Maar van binnen is DePetrus prachtig, zo’n mooi licht. Dat wil je heel graag behouden én laten zien. DePetrus verdient een tweede leven.”

Tegenslag
Na de restauratie kwam de volgende fase in het project, de herontwikkeling. Jan Schuurmans, de motor achter het project, trok zich terug. “We hebben toen een vijftal Vughtse ondernemers erbij gezocht om mee te helpen. Een gouden greep! Niet alleen doordat we de financiële risico’s konden spreiden, maar bovenal doordat er een hechte vriendengroep ontstond die bereid was er gezamenlijk de schouders onder te zetten.” Alles ging voorspoedig totdat de bibliotheek zich eind 2015 terugtrok uit de besprekingen … Het project lag stil.

Nieuw elan
“Het is aan onze burgemeester, wethouder Pennings en het ambtelijk apparaat te danken dat alle partijen weer met elkaar om tafel zijn gaan zitten. En nu ziet het er beter uit dan ooit. Er komt in de kerk een prachtig en uniek ontmoetingscentrum met diverse gebruikers. Loop eens ’n rondje om de kerk. De markante winkel van de Rouw, het kantoor van Van Vugt en van Hulten, de Petrustuin – zonder muur – waardoor de kerk zoveel meer ‘lucht’ heeft gekregen, restaurant Hemels, Beleef, straks de nieuwe Villa Bleijenburg, de mooie, nieuw ingerichte Heuvel, de Kerkstraat. En combineer dit over ’n half jaar met een rondje dóór de kerk.”

Uniek in Nederland
“Er zijn niet veel van dit soort projecten in Nederland. Vught krijgt een prachtig monumentaal en publiek toegankelijk gebouw. Ik vind het heel bijzonder dat ik daar iets aan heb mogen bijdragen.”

 

Op naar DePetrus | Nog even, en Ontmoetingscentrum DePetrus opent zijn deuren. De hoogste tijd om kennis te maken met de toekomstige bewoners: Vughts Museum, bibliotheek, Anders Bezig Zijn en de Wereldwinkel en andere betrokkenen. Deze keer komt Willem Schellekens van DePetrus BV aan het woord.

Kijk ook bij

Comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen in de Piekenhoek

“De tekeningen voor de Charlotte van Beuningen-woningen in de Piekenhoek waren destijds in een half …