Zangeres Marian Fernandes een van de solisten bij het benefietconcert. (Foto: Sasha Lambert)

‘We zijn al heel ver’

Het concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht op 23 maart in de Martinihal is nog niet uitverkocht. Dat is wel belangrijk, want de opbrengst gaat onder het motto ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’ naar de vernieuwing en uitbreiding van Nationaal Monument Kamp Vught. Noodzakelijk wegens het gestaag stijgend aantal bezoekers, vorig jaar ruim 72.500. De entree voor het concert kost slechts 15 euro. Daarvoor krijgt u niet alleen een complete show van een professioneel orkest, maar ondersteunt u tevens een belangrijk doel. Op nmkampvught.nl kunt u kaartjes bestellen.

Door Maarten Kroese

Van de benodigde 4,1 miljoen is ruim driekwart binnen, maar voor het laatste stukje moet nog veel gebeuren. Daarbij spelen de 110 vrijwilligers van het museum een belangrijke rol. Naast het geven van rondleidingen, museumlessen, het bemensen van balie en horeca hebben zij via diverse activiteiten al 27 duizend euro binnengebracht. Zo zijn de gemeenten waar slachtoffers van Kamp Vught hebben gewoond, met succes benaderd met de vraag of ze een bijdrage willen leveren aan het levend houden van de herinnering aan die afschuwelijke jaren.

Echt fantastisch
Dit concert wordt georganiseerd door Ben Vrieling, gepensioneerd luchtmachtofficier en al 13 jaar enthousiast vrijwilliger bij het museum. “Het Luchtmachtorkest heeft in 2012 ook al een succesvol benefietconcert gegeven ten behoeve van barak 1B en was graag bereid om opnieuw een mooie muzikale show neer te zetten. Helemaal gratis, om de opbrengst zo hoog mogelijk te maken. Ik heb hun voorstelling ‘Missions’ al gezien. Echt fantastisch, wat een goede muzikanten zijn dat! Het zou geweldig zijn als we met de opbrengst weer een stukje dichter bij ons doel komen. We zijn al heel ver. Nog even doorzetten. De opening van de nieuwbouw is al eind november, kort na 27 oktober. Dan wordt gevierd dat Vught 75 jaar geleden is bevrijd.”

1900 groepen
Met die nieuwbouw is begin dit jaar al gestart. De ruimte van 300 vierkante meter is nodig wegens de vele bezoekers. Vrieling: “Jaarlijks leiden we hier zo’n 1900 groepen rond, waarvan ruim 1400 schoolgroepen. Voor die duizenden kinderen is onze hal te klein. In de nieuwe ruimte kunnen we iedereen opvangen en het educatieve programma starten. Andere groepen krijgen dan wat meer lucht. Daarnaast is er ook geld nodig om de vaste expositie over Kamp Vught aan te passen. Allemaal om nooit te vergeten!”

Kijk ook bij

Uitslag halve finale 55e IVC Opera | Oratorium

Na een lange dag heeft gisteren de internationale jury onder leiding van mezzosopraan Linda Finnie …