Vanaf 14 januari wordt het weer donker en zal er geen kunst meer te zien zijn

…in de voetgangerspassage van parkeergarage de Tolbrug aan het Burgemeester Loeffplein…

Na ruim 2,5 jaar moet galerie KuBra-Art, toch onverwacht hun deuren sluiten aan het Burgemeester Loeffplein 64 in ’s-Hertogenbosch. De STOA heeft een nieuwe eigenaar en alle initiatieven(dus ook Het Kunstatelier, grafiekgalerie Ietsmooisaandemuur.nl, Kleurraak en De Pijp Leer&Ambacht) staan vanaf 14 januari 2020 weer op straat en zijn nu op zoek naar een nieuwe eigen locatie.

Met pijn in het hart moeten we nu afscheid nemen van deze inspirerende plek, die inmiddels uitgegroeid was tot een culturele en maatschappelijke passage waar kunstenaars, kunstliefhebbers, studenten, vrijwilligers en buurtbewoners samen kwamen.

Stichting KuBra kreeg voet aan de grond in ‘s-Hertogenbosch, zeker ook door de invulling van de etalages en de samenwerking met het Kunstatelier en Galerie Ietsmooisaandemuur.nl, de andere initiatieven, VOLOP Den Bosch en de pandeigenaar Aberdeen. Ook de 3 Kerstfairs, de landelijke Grafiekfair en andere evenementen in de passage hebben hier aan bijgedragen. Alles werd er aan gedaan om de inwoners van ‘s-Hertogenbosch bewust te laten van kunst en hen erbij te betrekken.

Steeds meer Bosschenaren en bezoekers uit het hele land wisten de galerie te vinden. Stichting KuBra is met haar ruim 140 aangesloten Brabantse kunstenaars uitgegroeid tot een volwaardige en zeer actieve stichting, een begrip voor ’s-Hertogenbosch én heel Brabant. Op een laagdrempelige manier op non-profit basis kreeg de Brabantse kunstenaar een gezicht.

De galerie van stichting KuBra staat bekend door het invullen van leegstaande winkelpanden in de binnenstad en heeft op verschillende plaatsen succesvolle galeries/kunstinitiatieven gerealiseerd. In 2013 begonnen in de Hinthamerstraat 100, vanaf eind 2014 in de Schilderstraat 17A, een korte tussenstop in Het Kruithuis en vanaf 2017 aan het Burgemeester Loeffplein.

Op korte termijn is er geen zicht op dat galerie KuBra-Art een nieuwe stek zal vinden in de provinciehoofdstad ’s-Hertogenbosch, een thuishonk voor Brabantse Kunstenaars. Is er echt geen plaats in de binnenstad die deze kunstenaars en hun publiek op een laagdrempelige manier bij elkaar brengt?

Nog een paar weken….wie heeft suggesties?
Wilma de Turck
Directeur/Algemeen Coördinator
Stichting KuBra
06-38895119

Kijk ook bij

Kom gratis luisteren naar een mooi verhaal

Voorleeslunch Dit jaar wordt de tiende editie van ‘De Nationale Voorleeslunch’ gehouden. Ter gelegenheid hiervan …