V.l.n.r.: Leo van der Wouw, Ron van Rooij, Jan van der Els

Theaterwerkplaats Novalis Vught

Sinds kort is het Novalisgebouw aan de Industrieweg gedeeltelijk omgebouwd tot een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Een volledige dagbesteding ter stimulering van talentontwikkeling, samenwerken, sociale omgang en de mogelijkheid om verschillende werelden samen te brengen. Na een zorgvuldige intake wordt de deelnemers, bij gebleken geschiktheid, een dagbestedingsovereenkomst aangeboden.

Door Maarten Kroese

Het initiatief komt van Ron van Rooij, Leo van der Wouw en Jan van der Els. Alle drie zijn zij betrokken bij Theatergroep Spring en Spring2Brabant, die zich richten op dezelfde doelgroepen. Leo van der Wouw: “Spring is echter bedoeld als een vrijetijdsactiviteit, terwijl wij dit project hebben opgezet als een serieuze dagbesteding. Onze deelnemers hebben allemaal een indicatie voor dagbesteding en maken nu als theatermaker dagen van 9:00 tot 16:00. Ze hebben rechten en plichten, net als in elk ander bedrijf. Dat functioneert tot nu toe prima.”

Het heeft even geduurd voor de initiatiefnemers een geschikt gebouw hadden gevonden waarin met minimaal 30 deelnemers soepel gewerkt kon worden. Ron van Rooij, zelf vader van een verstandelijk beperkte zoon: “Het was voor ons een buitenkans toen we hoorden dat de activiteiten van Novalis Vught gingen stoppen en het gebouw te huur stond. Hier is al een prachtige theaterzaal aanwezig met veel mooie ruimtes, zoals een groot horecaplein. We draaien hier sinds februari proef met op dit moment 7 deelnemers en verwachten dat dit er snel meer worden.”

De verschillende ruimtes zijn in gebruik voor de ondersteunende dagbestedingsactiviteiten. Elementair theater en toneelbeleving, individuele zang en samenzang, dansen en bewegen, kap en grime, decorbouw en kunstbeleving, ontwerp en vervaardiging theaterkleding, taal- en tekstbeleving en acteren voor de camera. De lessen worden gegeven door gespecialiseerde vak- en gastdocenten. Regisseur Jan van der Els begeleidt als kwartiermaker het docententeam en de theatermakers. Hij neemt tevens de regie op zich voor presentaties en voorstellingen van de theatermakers.

De initiatiefnemers hebben twee stichtingen opgericht. Stichting Novalis, die de exploitatie van het gebouw gaat aansturen. Stichting voor de Verandering, verantwoordelijk voor de theaterwerkplaats. Voorlopig is er vooral veel vrije tijd en eigen geld in het project gestoken, maar voor de toekomst wordt een grote levensvatbaarheid verwacht, mede door de vergoedingen van PGB en ZIN. Van der Wouw: “We exploiteren het horecaplein waar bedrijven uit de buurt gezellig kunnen komen lunchen. Onze deelnemers kunnen hier ook gaan werken op basis van een leer-werkproject. Een zelf ontwikkeld concept is onze Persoonlijke Lunchbox, individueel beschilderd door onze theatermakers.”

Stichting Novalis blijft de kantoor- en vergaderruimtes aan de voorzijde van het gebouw verhuren, evenals de theaterzaal en serre, die ’s avonds leegstaan. Kostuumverhuur aan derden zal een vervolgstap gaan worden. “Om onze plannen vorm te kunnen geven, zullen we voorlopig een beroep moeten doen op fondsen, subsidies en sponsoring. Op vrijdag 29 september zal de officiële opening plaatsvinden.”

Kijk ook bij

Projectzangers gezocht voor grote productie The Armed Man

In het kader van 80 jaar bevrijding Zuid-Nederland wordt The Armed Man, a Mass for …