De bekende oud-voetballer Simon Tahamata was op 28 mei in barak 1B van aan Nationaal Monument Kamp Vught om opnames te maken voor ‘Andere Tijden Sport’.
Louise Parihala, vrijwilliger bij Nationaal Monument Kamp Vught leidde hem en zijn echtgenote Jomi rond. Tahamata werd in 1956 geboren in een barak van voormalig concentratiekamp Vught, waar vanaf 1951 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen werden ondergebracht. Tahamata bezocht barak 1B voor het eerst. Voor de expositie ‘Als muren konden spreken’ in de oude kampbarak is een Ajax-voetbalshirt van Tahamata in bruikleen gegeven. De aflevering met Tahamata in Andere Tijden Sport wordt uitgezonden op zondag 11 mei bij NPO2 plm. 22.15 uur.
In een interview met Trouw zei Tahamata onlangs: “Al die mannen, zoals mijn vader, hadden een groen koffertje bij zich toen ze op de boot naar Holland stapten. Op die koffer stond de naam en de rang van de soldaat die in de koloniale strijd had gediend voor de Nederlandse driekleur. Mijn vaders koffer stond thuis ingepakt klaar – klaar om terug te keren naar de Molukken. Dat was ons beloofd: een eigen, onafhankelijke staat. Toen we van Vught verhuisden naar Tiel, ik was vier, ging die koffer mee. Nu heeft één van mijn zussen hem. Ik denk dat elk Moluks gezin zo’n koffer heeft. Die staat voor onze geschiedenis. Die geschiedenis moeten wij vasthouden en doorvertellen aan de derde en vierde generatie. (…) Belangrijk dat het er nog is, want ik vind dat je het verleden tastbaar moet proberen te houden. ‘Vught’ laat zien hoe wij Molukkers naar Nederland zijn gekomen.”