Reunie soos Le Phare

Bossche (en omstreken) oudere jongeren organiseren 1e Reünie in 50 jaar van Soos Le Phare! Eind zestiger jaren vorige eeuw, bestond het Bossche uitgaansleven voor 16-18 jarige veelal Puch of Tomos minnende middelbare scholieren, uit de “brave” ijssalon Zammatteo, het “rustige” Theatercafé op de Parade en het al wat “wildere” De Hort in de Verwersstraat.

En voor de deur in de Snellestraat bij “Dans en Geniet in de Cosmopoliet”, stonden op zaterdag avond dan wel veel fietsen en brommers, maar in de ogen van de lyceisten- dan weer wel de “verkeerde” bromfietsen: Zündapp’s en Kreidlers. Kortom voor de “studerende” jongeren was er niet al te veel te doen. Geen gelegenheden om samen naar alternatieve muziek te luisteren, te dansen, te discussiëren of gewoon te kletsen. Hét moment voor de jongeren van toen om zelf het initiatief te nemen en Jongerencentra op te richten, de Plu, ‘t Swijnshooft, HTS sociëteit en jeugdhuis de Stolp (later het Purple & Green House) op de Parade.

Op het St Janslyceum richtte 50 jaar geleden een paar vrienden (T van Luijtelaar, H Bouman en G van Gogh) Jongerencentrum Le Phare op (later voortgezet als ’t Fust op de Citadelkazerne), dat gedurende twee jaar eigentijds vertier bood aan voornamelijk scholieren en studenten van het St Jans en Maria lyceum, het Stedelijk Gymnasium en de Rijks HBS. Op zaterdagavond werd het parochiezaaltje in de Van Beresteynstraat opgesierd met wanddoeken, visnetten en gekleurde lampjes, en werden er met staafijs in een wasteil gekoelde “fliptoppers” verkocht. DJ Ger, Frans en Jos draaiden de in Engeland gekochte en van vrienden en bekenden geleende 45 toeren plaatjes. In het totaal telde de ledenlijst meer dan 600 leden. Dat is in november dus precies 50 jaar geleden.

En dan denk je aan … een reünie. De datum staat: zondag 6 mei 2018. Gekoppeld aan een 3e reünie van ’t Kietje, een chill plaats uit de zestiger jaren in de Bethaniëstraat. Twee van de dj’s van toen zullen hun favoriete muziek van destijds laten horen en er wordt al gewerkt aan een liveband die de spannende en vernieuwende muziek uit de zestiger en zeventiger zal brengen. De locatie zal afhankelijk zijn van de getoonde belangstelling.
De ledenboeken van Le Phare uit 1967 en 1968 zijn bewaard gebleven! Namen van bezoekers en bezoeksters hebben we dus. Oude adressen ook. Maar waar zijn al die mensen NU? De organisatoren zijn op zoek naar de mensen van toen die belangstelling hebben voor deze reünie.

Aanmelden en inlichtingen
kietjelephare@gmail.com

Kijk ook bij

Kunst die oproept om vooral naar buiten te gaan

Veranderland, 6 juli t/m 27 oktober 2024 Een tentoonstelling die inspireert om niet in het …