‘Museum Romeins Halder’, voorheen ‘Oudheidkundig Museum’, opent op zondag 11 juni aanstaande haar deuren. Na een jaar lang verbouwen is het museum dan eindelijk klaar en geopend voor het grote publiek.
Van wederopbouwschuur tot museum
Brabants Landschap staat voor de beleving van natuur en cultuur ‘dichtbij’ huis. Toen wij hoorden dat ‘Museum Romeins Halder’ een nieuw onderkomen nodig had, hoefden wij niet lang na te denken om hen huisvesting aan te bieden op Landgoed Haanwijk. Gesprekken met hen in 2014 resulteerden in de verbouwing van de wederopbouwschuur, tegenover het Koffie-en Theehuis. Deze was toch aan renovatie toe en dit was een mooie aanleiding voor herbestemming, passend binnen de toekomstvisie van het landgoed. Het is mooi dat de vondsten uit de Romeinse Tijd bij Halder weer ‘thuis komen’, zodat de bezoeker van dichtbij kan beleven hoe men hier vroeger leefde en handelde. De nieuwe naam van het museum doet recht aan de plek!
Museaal landschap
Samen met het Noordbrabants Museum heeft Brabants Landschap de handen ineen geslagen voor de ontwikkeling van een groots ‘Museaal Landschapspark Herlaer’, dat zich zal uitstrekken over de landgoederen Haanwijk en Sterrebosch aan de Dommel. Met dit project wordt de verbinding gemaakt tussen het historisch stadscentrum van ‘s-Hertogenbosch en het fraaie historische cultuurlandschap dat er direct aan grenst: Bossche Broek, Haanwijk, Pettelaer en Sterrenbosch. In dit Landschapspark zullen de thema’s natuur, kunst en cultuurhistorie met elkaar worden verbonden.
Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk
De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 18.000 hectare bos, heide, vennen, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee aan de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor €1,25 per maand kunt u al meehelpen om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.