Onze Musical speelt De Tovenaar van Oz

Van 1 t/m 17 juni nemen totaal zo’n 150 Vughtse basisschoolleerlingen deel aan 16 musical-voorstellingen in Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg. Onze Musical heeft het klassieke verhaal van De Tovenaar van Oz vertaald naar het gevoel van deze tijd. Met scherpe teksten en aansprekende muziek worden het bijzondere voorstellingen. Kaarten via onzemusical.nl.

[Door Maarten Kroese]

Het is pas een jaar geleden dat Jacques Noyons en Mary-Ann Schonk startten op de nieuwe locatie. Vorig jaar juni draaiden ze er succesvolle voorstellingen van De Blauwe Maansteen. Sinds september wordt gerepeteerd met de Tovenaar van Oz. Schrijver Yvonne Haan heeft het bestaande verhaal als kapstok gebruikt voor een eigentijdse invulling. Vooral gericht op menselijk gedrag en met pittige maar voor de doelgroep behapbare teksten. Een quote van hoofdrol Doortje:’ Ik lust geen boerenkool en ik ga geen huiswerk maken want ik haat topografie en ik haal toch alleen maar onvoldoendes en ik haat rekenen en ik haat taal en ik haat school. En ik ga niet om half 9 naar bed, kleuters gaan om half 9 naar bed en ik ben al 11!’

Alle deelnemers vanaf groep 6 (120 kinderen) krijgen een eigen tekstrol. Veel nieuwe bijrollen zijn gerelateerd aan elementen uit het oorspronkelijke verhaal. Zoals het korenveld, dat bijrollen oplevert als Halm of Korrel. Alle kinderen spelen totaal vier keer, twee maal een tekstrol en twee maal in het ensemble. Mary-Ann Schonk:’De kinderen leren zo van elkaar en blijven lekker actief betrokken bij de voorstelling. Een van de spelertjes merkte overigens zelf op dat het spelen in het ensemble soms moeilijker is dan het vertolken van een tekstrol. Met de teksten zijn we flexibel. Eigen inbreng stellen we erg op prijs. Ook de rolverdeling wordt regelmatig aangepast. Als de hoofdlijn maar in stand blijft.’

Jacques Noyons is de componist en studeert zijn liedjes zelf in met begeleiding van een zelfgemaakte orkestband. Met zijn jarenlange ervaring weet hij precies wat voor de kinderstemmen haalbaar is. De ouders van de kinderen spelen een belangrijke rol als vrijwilligers. Hun taken zijn zeer divers. Zoals de logistiek, grimeren, aanbrengen van de draadloze microfoons of het verkopen van drankjes. Iedereen wordt betrokken bij de voorstellingen. Kostuums en belichting zijn in de professionele handen van Ankie van den Meerendonk en Bart van den Heuvel.

Om ook groep 3 bij de voorstelling te betrekken wordt vanaf 9 mei een mini-cursus gegeven van zes lessen. De kosten bedragen slechts € 35, inclusief een toegangskaartje.

Kijk ook bij

Filmpremières Verkadefabriek 30 mei t/m 5 juni

MARIA MONTESSORI – filmontbijt Biopic over Maria Montessori, een indrukwekkende vrouw die haar tijd ver …