Nieuwe expositie in woonhuis en beeldentuin Museum Jan Heestershuis

Vanaf 11 juni  presenteert Museum Jan Heestershuis een tweetal nieuwe exposities.

In het oude woonhuis zijn werken te zien uit de eigen collectie met het thema ‘Groeten uit ..” Er hangen schilderijen en tekeningen van Jan Heesters en Dorus van Oorschot in zomerse sfeer of met taferelen die doen denken aan een ansichtkaart of vakantiekiekjes. Zowel Jan Heesters als Dorus van Oorschot reisden regelmatig naar het buitenland en maakten onderweg vele tekeningen die zij thuis uitwerkten. Maar ook dichter bij huis vonden zij inspiratie in landschap, natuur en stadsgezichten.

Beeldentuin
In de beeldentuin is de expositie van Marc Deeleman ‘Beelden in cortenstaal’ ingericht, die loopt tot 14 augustus. Beeldend kunstenaar Marc Deeleman (1965) groeide op in het atelier / de gieterij van zijn vader, de kunstenaar Frans Deeleman.
Op jonge leeftijd al vertrouwd met het ambacht van brons gieten, koos hij na de middelbare school voor werk in de zorg, om op 30-jarige leeftijd weer terug te keren naar de gieterij. Hier begon hij zijn eigen beelden te gieten, aanvankelijk wandplastieken gegoten in zandmallen, later ruimtelijke, organische beelden volgens de ‘verloren was’ methode.
Sinds 2011 is hij geleidelijk overgestapt op ijzer en cortenstaal als basis voor zijn beelden. Dit materiaal en de manier van bewerken levert hem een hernieuwde creatieve werklust op. De techniek is anders, het resultaat ook, maar in het proces spelen intuïtie, spontaniteit en toeval nog steeds een belangrijke rol. Zijn favoriete manier van werken is om vaak zonder duidelijk vooropgezet plan te beginnen aan een beeld dat vervolgens al experimenterend zijn vorm krijgt. Daarbij laat hij zijn beelden liever voor zich spreken, dan er zelf veel woorden aan te wijden.

Algemene informatie
Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel, 073-5492276 www.museumjanheestershuis.nl. Openingstijden: di. t/m zo. 13.00 tot 17.00 uur.

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …