Drs. Monika Sie Dhian Ho

Monika Sie Dhian Ho over Europa als vredesproject

Beschermerslezing, zondag 28 januari 2018

Op zondag 28 januari verzorgt Monika Sie Dhian Ho de elfde Beschermerslezing in Nationaal Monument Kamp Vught. Sie (1967) is directeur van het prestigieuze Nederlands instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’. Op verzoek van de stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught geeft Sie op 28 januari haar visie hoe een sterk en overtuigend Europa te realiseren is. Theo Verbruggen (o.a. journalist voor NOS en bestuurslid stichting Beschermers) gaat aansluitend op de lezing met Sie en het publiek in gesprek. De Beschermerslezing is alleen toegankelijk voor genodigden.

Vredespolitiek
Na een studie politieke wetenschappen werd Monika Sie achtereenvolgens universitair docent, onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en directeur van de Wiardi Beckman Stichting. Na haar aantreden in 2016 gaf zij aan Instituut Clingendael meer in het hart van de samenleving te willen brengen. Sie zei hierover in de Volkskrant: “We willen hier niet alleen duiden en diplomaten opleiden. Er is veel behoefte om over buitenlandkwesties te discussiëren. Tot voor kort stond de gezondheidszorg en werkloosheid boven aan de lijstjes met zorgen van mensen. Nu zijn dat de vluchtelingencrisis en het terrorisme.” Zij meent dat het Europa van de open grenzen en vrijhandel niet meer volstaat. Europa wordt in de publieke opinie vooral geprezen om de economische voordelen. Sie gaat verder en pleit voor vredespolitiek binnen Europa, waarbij een sterke nationale staat kan samengaan met een sterk Europa.

Stichting Beschermers
Sinds 2008 waren onder meer Katrin Himmler, Frits Bolkestein, Frans Timmermans, James Kennedy, Jaap de Hoop Scheffer, Abram de Swaan en Frank Westerman sprekers tijdens de jaarlijkse Beschermerslezing. De stichting is in 2007 opgericht om extra inkomsten te genereren en zo de financiële basis van Nationaal Monument Kamp Vught te versterken. De stichting wil de bewustwording van jongeren vergroten over onderwerpen als mensenrechten, tolerantie en vrijheid. Tientallen bedrijven en particulieren ondersteunen met hun bijdragen de activiteiten van het herinneringscentrum.

Nationaal Monument Kamp Vught is op 28 januari alleen toegankelijk voor genodigden. Het herinneringscentrum is in januari gesloten vanwege het uitvoeren van onderhoud.

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …