Foto: Jörgen Endert

Midzomernachtdroom met ‘Onze Musical’

Na twee jaar corona-improvisatie kan ‘Onze Musical’ dit jaar weer voorstellingen verzorgen in de goed geoutilleerde zaal van Elzenburg. Op 24, 25 en 26 juni zetten enthousiaste basisschoolleerlingen hun beste beentjes voor in een eigentijdse ‘Yvon Haan-bewerking’ van de beroemde romantische Shakespeare-komedie ‘A Midsummer Night’s Dream’. Met de aanstekelijke liedjes van Jacques Noyons en de swingende regie/choreografie van Mary-Ann Schonk wordt het een musicalbeleving die acteurs en publiek lang zal bijblijven. En ja, er zijn nog een paar kaartjes. Onzemusical.nl

Door Maarten Kroese

Al jaren werkt het team van ‘Onze Musical’ met kinderen van groep 4 t/m 8 toe naar musicalvoorstellingen in juni, het moment dat achtsteklassers afscheid nemen van de basisschool. In 2020 kwam er een coronakink in de kabel. Als alternatief werd met de kinderen een leuke podcast geproduceerd die maar liefst tienduizend keer werd gedownload. Vorig jaar werd het seizoen afgesloten met een reeks buitenvoorstellingen. Jacques Noyons: “Die waren zo’n succes dat veel kinderen en ouders voorstelden om voortaan op die manier op te treden. Dat leek ons riskant, want het weer in Nederland is te wispelturig, zelfs in juni. We werken hier een heel jaar naar toe, dan is het toch zonde als voorstellingen verregenen of helemaal niet kunnen doorgaan. Dit jaar kunnen we weer lekker in onze eigen zaal spelen, met de geluids- en lichtvoorzieningen die je nu eenmaal nodig hebt.”

Never a dull moment!
Tijdens iedere voorstelling wordt de cast in twee groepen verdeeld. De ene helft doet de solorollen, de andere speelt de kleurrijke achtergrondfiguren. De volgende voorstelling wordt gewisseld. “Er zijn zes voorstellingen. Iedereen krijgt dus de kans om drie keer op de voorgrond te spelen. Zo zijn alle spelers optimaal betrokken en kan ieder kind zijn persoonlijke talenten ontplooien. Voor de ouders is het leuk om ieder kind in een solorol te kunnen bewonderen. Als team genieten wij van de totaal verschillende wijze waarop kinderen dezelfde rol benaderen. Never a dull moment!”

Complex
Het oorspronkelijke avondvullende toneelstuk is complex, met drie verschillende verhaallijnen die in elkaar overlopen. Noyons: “Ik heb diepe bewondering voor Yvon Haan, die er met geraffineerde aanpassingen en vereenvoudigingen een behapbaar stuk van heeft gemaakt, met veel ruimte voor dansjes en liedjes. Grappig als dit toneelstuk op de middelbare school straks in de Engelse les wordt behandeld en onze acteurs zullen denken: ‘hé, dat ken ik toch!’”

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …