Kunst & Vriendschap bezoekt 800 jarig Oranienburg

Vanaf 4 juni 2016 viert de zustergemeente van Vught, Oranienburg (Duitsland) haar 800 jarig bestaan. Na een eerder bezoek in 2004 reist het orkest van Kunst & Vriendschap op vrijdag 3 juni af naar Oranienburg om daar tijdens de start van de feestelijkheden een aantal optredens te verzorgen. De drie Vughtse wethouders Peter Pennings, Fons Potters en Saskia Heijboer zullen dit weekend namens de Gemeente Vught eveneens aanwezig zijn in Oranienburg.

Oranienburg -een middelgrote stad ten noorden van Berlijn, gelegen in de voormalige DDR en slechts 60 km verwijderd van de Poolse grens- heeft sinds de 17e eeuw een band met het Huis van Oranje. Prinses Louise Henriëtte, de oudste dochter van Prins Frederik Hendrik, de stadhouder die ’s-Hertogenbosch vanuit zijn hoofdkwartier op Kasteel Maurick in Vught in 1629 van de Spaanse heerschappij verloste, huwde met de Kurfürst van Brandenburg. Jaarlijks op Koningsdag, en voorheen Koninginnedag, wordt er een groots Oranjefeest gevierd. De eigenlijke grond van de vriendschapsband is echter het laatste transport uit Concentratiekamp Vught op 5 september 1944 dat de overgebleven gevangenen naar Konzentrationslager Sachsenhausen bracht. De stad kent heden-ten-dage zelfs een Vughterstraße.

Vriendschapsbanden
Na het aangaan van de stedenband was Harmonie Kunst en Vriendschap de eerste Vughtse vereniging die in 2004 Oranienburg bezocht. De daaruit ontstane vriendschapsbanden met de stad en de Oranienburger Blaßmusik hebben er toe geleid dat Kunst en Vriendschap in het jaar dat zij haar 140 jarig bestaan viert is uitgenodigd om aan de openingsceremonie deel te nemen. Dat zal op zaterdag 4 juni gebeuren door deelname aan een grote historische optocht waarin de geschiedenis van Oranienburg wordt uitgebeeld.
’s Avonds geeft het orkest samen met de Oranienburger Blaßmusik een concert bij de orangerie in het 30 hectare grote Schloßpark van het monumentale paleis van Oranienburg. Dit paleis was eens de zetel van Frederik I, de eerste koning van Pruisen en tevens zoon van Louise Henriëtte.

Frühschoppen
Voorafgaand aan deze festiviteiten zullen de leden van Kunst & Vriendschap een bezoek brengen aan het voormalige concentratiekamp, waar zich een gedenkteken en een museum bevinden. Zondagmorgen is het Frühschoppen in Weidengarten in Sachsenhausen (een deelgemeente van Oranienburg), waar de Vughtse muzikanten een concert presenteren met lichte muziek. Zondagmiddag wordt dan de terugreis weer aanvaard.

Kijk ook bij

Steun voor Oisterwijkse concertliefhebbers met smalle beurs

Stichting Podiumkunsten Oisterwijk (SPO) voegt een fonds toe aan ‘GUO-concerten voor ALLE Oisterwijkers’. Na lokale …