De toevallige bezoeker van het Vughtse Centrum moet afgelopen zaterdag toch even opgekeken hebben. Een aantal merkwaardige figuren in allerlei uitdossingen, naast ‘gewone’ middeleeuwers, sierden het straatbeeld en trokken uiteraard de aandacht. Nog afgezien van het levende standbeeld van Jeroen Bosch als ‘toezichthouder’ op dit Vughtse gebeuren.
Nu ging het natuurlijk niet alleen om die figuren, maar er was nogal wat uit de kast getrokken om een soort Middeleeuwse beleving in het centrum op te roepen. Natuurlijk is een streekmarkt en zijn oude ambachten daar geknipt voor. Net zoals de ‘legendarische’ hooiwagen uit een van Jeroen Bosch beroemde drieluiken. Een eye-catcher, zeker in de entourage zoals die zaterdag voorhanden was. Een ‘proeftuin’ kan uiteraard de sfeer alleen maar verhogen en dat geldt natuurlijk ook voor het blikkenharmonieorkest van Dejavu en het draaiorgel. Dat blikkenharmonieorkest droeg ook de optocht door het centrum met hooiwagen en ganzenhoedster inbegrepen. De kijkers langs de kant konden de aankleding van dit JB500-festijn in ieder geval zeer waarderen.
Exposities
Dat straattheater en een ganzenhoedster het rond het Marktveld het goed zouden doen bij de kinderen lag voor de hand, net als het poppentheater en clown Frenkie. En niet te vergeten de muzikale bijdragen van de leerlingen van Ludwig Attevelt in de middaguren.
Maar de link met Jeroen Bosch is uiteraard nog duidelijker bij de door Bosch geïnspireerde exposities, zoals in Bosch Ontluikt in Villa Bleijenburg, de tekeningen in de Marktveldpassage, de foto’s in de etalages in de Kerkstraat, de creatieve uitingen van basisschoolleerlingen in etalages op het Marktveld en elders.
Het aangename weer zorgde ervoor dat veel centrumbezoekers wat langer in dat centrum bleven hangen dan zij misschien gedacht hadden.
Een gezellige aanschuiftafel sloot dit buitengebeuren aan het eind van de middag zeer geanimeerd af. Kortom, de Marktveldpassage, het Centrummanagement en de gemeente Vught hebben met deze manifestatie laten zien dat de ‘ommelanden ’ van ’s-Hertogenbosch de eigenlijke inspiratiebronnen van Jeroen Bosch waren en dat daar ook de viering van JB500 een onderkomen verdient.