Annette Heere

Het verhaal van ‘de Nonnen van Vught’

In het boek ‘Het verhaal van ‘de Nonnen van Vught’ geeft zuster Annette Heere een unieke inkijk in de ontstaansgeschiedenis van Taleninstituut Regina Coeli, in het land beter bekend als ‘de Nonnen van Vught’.

In 1904 werd het door een wet in Frankrijk voor religieuzen onmogelijk om nog les te geven, tenzij ze afzagen van de geloften en de religieuze kleding. Voor wie trouw wilde blijven aan het religieuze leven in dienst van onderwijs, was er geen andere mogelijkheid dan Frankrijk te  ontvluchten. Om op deze ontwikkeling  in te spelen werd door de congregatie Zusters Kanunnikessen van de Heilige Augustinus het klooster met (kost)school Regina Coeli in Vught opgericht.

Uniek inzicht
Annette Heere geeft met dit boek, mede dankzij het zeer uitgebreide archief van de congregatie, een uniek inzicht in de groei van meisjesinternaat naar toonaangevend opleidingsinstituut. Een ontwikkeling die mogelijk was dankzij de kwaliteiten van de zusters en hun doorzettingsvermogen; ze waren vernieuwend en grensverleggend. In de 60’er jaren ontwikkelde zich vanuit het eenvoudige idee van talenonderricht aan volwassenen  -zonder businessplan, nagenoeg zonder beginkapitaal en met de bedoeling ‘uit de kosten te komen’- een gezond bedrijf dat hoog gekwalificeerd talenonderricht aanbood in een gastvrije omgeving, waar bekende en minder bekende cursisten zich een vreemde taal eigen konden maken.

Bezieling
Op een bijzondere wijze beschrijft Annette Heere hoe de zusters, trouw aan de opdracht, grenzeloos toegewijd, puttend uit de rijke bron van het kloostercollectief, meebewegend met de tijd, onbaatzuchtig dienstbaar waren aan hun ideaal: de wereld verbinden door educatie in taal en cultuur.

Annette Heere
Vanaf 1953 maakt Annette Heere deel uit van de internationale congregatie. Jarenlang gaf zij Frans en godsdienst op de middelbare school. In 1967 werd zij hoofd van het internaat Regina Coeli dat in 1971 werd opgeheven. In die jaren maakte zij tevens deel uit van internationale vernieuwingskapittels  van de congregatie. In 1971 werd ze benoemd tot verantwoordelijke  voor de congregatie in Nederland. Vanaf het ontstaan van het Taleninstituut is zij er altijd nauw bij betrokken geweest en tot op heden gebleven.

Hoewel er tegenwoordig geen zusters meer werkzaam zijn bij het Taleninstituut, zijn de oorspronkelijke geest en bezieling er nog steeds voelbaar.  Auteur: Annette Heere ISBN: 9789090301877 Prijs: 19,95 euro. Het boek is vanaf 12 mei verkrijgbaar via de boekhandel, ook online.

Regina Coeli ‘Language Institute Regina Coeli’ is het toonaangevende  instituut als het gaat om het leren van een vreemde taal in een kort tijdsbestek. Het rendement van de taaltrainingen is zo hoog dat mensen uit alle hoeken van de wereld naar Regina Coeli komen als ze goed en met zelfvertrouwen willen kunnen communiceren in een vreemde taal. Regina Coeli ontvangt meer dan 3500 cursisten per jaar. Het instituut is drie keer achter elkaar uitgeroepen tot ´Beste Opleider van Nederland´.

Regina Coeli heeft ca. 240 medewerkers, die afkomstig zijn uit meer dan twintig verschillende landen van in totaal acht taalgebieden. Cursisten kunnen de volgende talen leren bij Regina Coeli: Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Portugees en Spaans.

www.reginacoeli.nl

Kijk ook bij

Twee cantates bij Bach op Zaterdag op 22 juni

Zaterdag 22 juni, aanvang 17.00 uur, voert het Bach Collegium ’s-Hertogenbosch o.l.v. Jeroen Felix twee …