Herdenking donderdag 4 mei met Wim Kok

Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op donderdag 4 mei vanaf 14.00 uur een openbare dodenherdenking. Op verzoek van het herinneringscentrum houdt oud-premier en minister van Staat Wim Kok een toespraak.

Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Joop Onnekink (1936). Hij verbleef als gijzelaarskind vier maanden in Kamp Vught met zijn moeder en drie zusjes. De vader van Joop was rechercheur en actief in het verzet. Door het gezin te gijzelen, hoopte de Duitse bezetter dat vader zich zou melden. In december 1943 werd het gezin vrijgelaten, waarna zij op tijdelijke adressen verbleven omdat hun huis was gevorderd door de Wehrmacht. Het gezin zag vader pas terug in april 1945. Joop Onnekink vertelt zijn persoonlijke herinneringen aan die periode. Hierna draagt Marijn Sterre Huijers het gedicht ‘Laten we denken’ voor; zij is een van de winnaars van de wedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Wim Kok
Geboren als oorlogskind in 1938 zegt Wim Kok: “De Tweede Wereldoorlog heeft mij geleerd de vrijheid op haar unieke waarde te schatten. Het gevoel weer vrij te zijn heb ik toen als een bijzondere sensatie ervaren. De herdenking biedt een moment om opnieuw te beseffen wat het betekent om vrij te zijn.” De muziek wordt verzorgd door Valéry van Gorp, begeleid door pianist Maurits Fondse. Valéry speelde in de muziektheatervoorstelling ‘Dansen met de vijand’ de rol van Roosje Glaser, een joodse danslerares die meerdere kampen overleefde. De productie kreeg veel goede recensies en gaat in 2018 in reprise in de theaters.

Kranslegging
De stille stoet wordt voorafgegaan door tamboers van het Vughtse Gilde Sint Catharina. Na twee minuten stilte leggen vertegenwoordigers van oud-gevangenen en andere betrokken organisaties een krans. Hierna volgen ambassadeurs en afgevaardigden van verschillende landen en overheden. Bezoekers worden uitgenodigd voor het defilé, waarbij bloemen bij de asputten naast het crematorium van Kamp Vught gelegd kunnen worden. Het programma wordt plm. 15.15 uur afgesloten. Iedereen wordt uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. Op 4 mei is de entree vrij. NM Kamp Vught en barak 1B zijn geopend vanaf 10.00 tot 17.00 uur, i.v.m. de herdenking is barak 1B gesloten van 13.30 tot 15.00 uur.

Pendelbussen
Vanwege de grote belangstelling is er op 4 mei een nieuwe parkeerprocedure voor automobilisten. Om de bereikbaarheid en veiligheid te vergroten, worden pendelbussen ingezet. Bezoekers kunnen gratis parkeren bij het strandbad De IJzeren Man aan de Boslaan. De pendelbussen brengen bezoekers tussen 11.30 uur en 16.30 uur naar Nationaal Monument Kamp Vught en vice versa. Voor een goede organisatie wordt gevraagd om de aanwijzingen op de borden en van de verkeersregelaars te volgen. Fietsers kunnen parkeren bij het herinneringscentrum. De nieuwe parkeerprocedure is mogelijk dankzij de medewerking van de Gemeente Vught, Strandhuys De IJzeren Man, het Opleidings- en Trainingscentrum Genie en de Vughtse Sportclub Prins Hendrik.

George en Ursula Levy

Bevrijdingsdag vrijdag 5 mei
Op vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag, is NM Kamp Vught geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Eric Borrias vertelt vanaf 11.00 uur meerdere keren het verhaal van George en Ursula Levy op het buitenterrein. ‘Mijn pop huilt ’s nachts’ is het verhaal van twee kinderen, George en Ursula, die vlak voor de Tweede Wereldoorlog door hun moeder vanuit Duitsland naar Nederland worden gestuurd. Maar ook in Nederland zijn ze niet veilig. Ze wonen op allerlei plekken, bang om gepakt te worden. Toch gebeurt dat en zo komen George en Ursula in Kamp Vught terecht. Ze hebben niemand meer, behalve elkaar en de pop van Ursula. De pop die troost als je huilt, de pop die ruikt naar thuis, veilig. De pop die altijd bij je blijft. Toch?
Eric Borrias ontwikkelde ‘Mijn pop huilt ’s nachts’ speciaal voor N M Kamp Vught. De korte voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. De toegang is inbegrepen bij de entree tot het museum.

‘Philips-meisje’
Auteur Sanne van Heijst geeft op vrijdag 5 mei om 13.00 en 14.30 uur een lezing in Nationaal Monument Kamp Vught over haar boek ‘Philips-meisje van Kamp Vught’ over Gerda Nothmann. Gerda werkte in Kamp Vught in de werkplaats van het ‘Philips-Kommando’. Samen met andere Joodse vrouwen blijkt haar rol van ‘Philips-meisje’ haar redding in Auschwitz. Voor elektronicagigant Telefunken gaat zij weer radiobuizen maken. Na een bijna fatale dodenmars komt ze in Zweden op krachten. Zonder familie overgebleven, emigreerde Gerda in 1946 naar Amerika, waar haar oorlogsverleden geleidelijk een steeds grotere rol ging spelen. De toegang is inbegrepen bij de entree tot het museum.

Extra activiteiten in meivakantie
Van zaterdag 22 april t/m zondag 7 mei is dagelijks om 14.00 uur een rondleiding door NM Kamp Vught. Op 4 mei is geen rondleiding vanwege de herdenking op het buitenterrein. Verkoop aan de balie op de dag zelf, reserveren is niet mogelijk. Deelname is 2 euro (18+) of 1 euro (10 t/m 17 jaar).

Kijk ook bij

Fine-art-fotograaf Frank van Driel exposeert in Vught

Expositie ‘Anything Goes’ Fine-art-fotograaf Frank van Driel heeft een indrukwekkende expositie ingericht in de voormalige …