Lavinia Meijer

GUO-concertserie ook in 2018/2019 in Boschoord

Ook in seizoen 2018/2019 organiseert Stichting Podiumkunsten Oisterwijk haar GUO-concerten in Fletcher hotel-restaurant Boschoord. Dit zijn het stichtingsbestuur van de jaarlijkse concertreeks Groeten Uit Oisterwijk en het lokale management van de hotelketen met elkaar overeengekomen.

Eerder maakte SPO met Boschoord al afspraken voor GUO-concertserie 2017/2018. Dit was nadat directeur Ruud van Eeten van cultuurcentrum Tiliander eind maart vorig jaar per direct de stekker trok uit de huurovereenkomst met SPO. Om haar vastgelegde GUO-concerten te redden hield SPO hem aan hun bindende afspraken tot einde huurcontract afgelopen zomer. Directie en bestuur van Tiliander legden zich hier bij neer. Niettemin liepen de spanningen op.

Drankmisbruik
In een overleg vorig jaar mei beschuldigde Van Eeten GUO-vrijwilligers van drankmisbruik en respectloze omgang met eigendommen en medewerkers van Tiliander. Bovendien frustreerde hij de dagelijkse organisatie rond de GUO-concerten en vertraagde de voorverkoop van de GUO-tickets. Zijn bestuur viel hem bij met een officiële waarschuwing aan het adres van SPO en stelde de GUO-concerten onder haar toezicht.

Het SPO-bestuur herkende zichzelf noch haar GUO-vrijwilligers in de aantijgingen van Van Eeten. Ze betitelde zijn beschuldigingen als uit de lucht gegrepen en smadelijk, zijn handelwijze als schadelijk en betreurenswaardig en hem als onbetrouwbaar. SPO stelde een excuusbrief en schadevergoeding als voorwaarden om haar geschade vertrouwen in directie en bestuur van Tiliander te herstellen. Ze was het met cultuurwethouder Ina Batenburg eens dat haar GUO-concertseries thuishoren in het lokale cultuurcentrum. Na een vergeefse poging tot bemiddeling van cultuurambtenaar Lars Wierts, besloot SPO haar samenwerking met Boschoord te verlengen tot zomer 2019.

Urgent
GUO-bezieler Jos Creusen noemt de verlenging urgent, omdat buitenlands artiestenaanbod voor 2018/2019 zich al vóór afgelopen zomervakantie aandiende. “We speelden artiesten kwijt aan andere podia, omdat we ze niet konden boeken zonder garantie van een concertlocatie. Toen de bemiddelingspoging van de cultuurambtenaar op niets uitliep, besloten we de samenwerking met Boschoord te verlengen.”

Onder huidige directie en bestuur van Tiliander ziet Creusen de GUO-concerten niet meer in Oisterwijks cultuurcentrum terugkeren. “Ze spenderen er bakken lokaal gemeenschapsgeld, maar als lokale organisatie zijn wij er niet welkom, terwijl Boschoord ons met open armen ontvangt. Bovendien inspireert onze verhuizing van Oisterwijks dorpshart naar Oisterwijks bos- en vennengebied ons tot nieuwe verbindingen.”
Alles onder één dak
Hij doelt op het feit dat SPO in Boschoord alles onder één dak heeft: concerten, workshops, eten, drinken, overnachtingen. “Op maaltijden en overnachtingen genieten onze bezoekers speciale GUO-kortingen. Aantrekkelijk dus om een bezoek aan onze concerten en workshops uit te breiden tot dag- of weekenduitjes, zeker voor bezoekers van wat verder weg. Zo promoten we Oisterwijk als epicentrum voor liefhebbers van cultuur, natuur en gastronomie.”

Volgens Creusen duurde het even voordat bezoekers GUO op haar nieuwe concertlocatie wisten te vinden. “Na de uitgave van onze seizoenskrant een paar weken geleden kwamen de ticketreserveringen pas echt op gang. Zojuist stelden we onze ticketreserveringen ook open voor bezoekers van over de grens. Ook reserveringen uit België en Duitsland lopen nu binnen.”
Vrijwilligers
De GUO-concerten en –workshops zijn mede mogelijk dankzij de inzet van vijftien vrijwilligers uit Oisterwijk en omgeving. Het dagelijks SPO-bestuur bestaat uit voorzitter Walter van Brakel (Berkel-Enschot), secretaris Frans Kapteijns (Oisterwijk) en penningmeester Jos Creusen (Oisterwijk) die als concertpromotor zijn 40ste jaar tegemoet gaat.

Dankzij de verlengde overeenkomst met Boschoord start GUO per direct met de programmering voor haar concertserie 2018/2019. Die van 2017/2018 heeft ze al rond. Tussen oktober 2017 en april 2018 staan in Boschoord op zondagmiddagen negen GUO-concerten gepland. Na vijf concerten zijn er op zondagavonden bovendien workshops.

GUO-artiesten 2017/2018
Eliza Carthy & Tim Eriksen (folk/americana uit UK/USA), Sedaa (keelzang uit Mongolië/Perzië), La Manouche (Gipsy uit Balkan, Andalusië, Camargue), Remy van Kesteren (neoklassiek harpist uit NL), Griff (België/Finland met vergeten kerst- en nieuwjaarsrepertoire uit Europa), Lavinia Meijer (harpiste uit NL met minimal music van Philip Glass, foto), Sarah McQuaid (Iers/Amerikaans folky singer-songwriter), De Zandmuze (Belgisch duo met zandtekeningen op live wereldmuziek) en Eric Vloeimans & Eric Vaarzon Morel (duo uit NL met worldjazz en flamenco).

Concerten en workshops van La Manouche en De Zandmuze zijn gratis toegankelijk. Bezoekers mogen achteraf een vrije gift doen. Voor overige concerten en workshops kunnen tickets worden gereserveerd. Uitgebreide info in tekst, beeld en geluid op http://guo.inoisterwijk.nl. Op deze website staan tevens links naar ticketreserveringen en naar sociale media van GUO. Gratis abonnement op maandelijks digitaal GUO Muziekmagazine? Een mailtje naar guonieuws@kpnmail.nl volstaat.

Kijk ook bij

Orgelconcert in de Sint-Jan op 4 juni

Op dinsdag 4 juni bespeelt Véronique van den Engh het Groot Orgel van de Sint-Janskathedraal. …