Fotocollectie Vera de Kort geeft bijzondere inkijk in haar leven in Vught

Van intieme feestjes en diners met familie en vrienden tot dorpsfeesten, straatbeelden, markante gebouwen en buitenplaatsen in Vught en omgeving. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft in totaal bijna 6.000 foto’s van de amateurfotografe Vera de Kort online gezet.

Door een schenking van haar echtgenoot heeft het BHIC deze unieke fotocollectie verworven. De beelden geven ons een bijzondere inkijk in haar persoonlijke leven, maar ook in de lokale geschiedenis van Vught.

Getoupeerde haren en bloemetjesjurken
Vera de Kort heeft veel zwart/wit en kleurenfoto’s gemaakt tijdens haar werkzame leven in Vught in de laatste decennia van de vorige eeuw. Ze had een scherp oog voor compositie en sfeer. Ze werd daarbij gedreven door haar historische belangstelling en de wens om de snelle ontwikkelingen in Vught op de gevoelige plaat vast te leggen.

De collectie bestaat uit sfeerbeelden van festiviteiten en jubilea, markten, (oude) gebouwen, natuur en landschappen in het buitengebied van Vught. We zien bijvoorbeeld foto’s van de wijk De Baarzen, die in de jaren zeventig in Vught in de steigers staat, we worden deelgenoot van het 500-jarig jubileum St. Catharinagilde in Vught en ontdekken veel kleurrijke carnavalsfoto’s. De collectie biedt een kenmerkend tijdsbeeld van de laatste decennia van de vorige eeuw: de rijdende buurtwinkel in Vught, de automerken uit die tijd waaronder Kever, Daf en ‘Deux chevaux,’ maar ook getoupeerde kapsels, parelkettingen en bloemetjesjurken, het perzische tapijtje op tafel en rotan meubilair rondom het huis. In deze collectie maken we kennis met een levenslustige en zelfstandige jonge vrouw die fotografie als hobby had en veel uit haar omgeving wilde vastleggen. Ze gunt ons bovendien een kijkje in haar privéleven waarin haar familie en reizen, maar ook cultuur en natuur een belangrijke rol hebben gespeeld. De collectie (5.923 foto’s) is onlangs gescand en gedigitaliseerd. Een paar foto’s stammen uit de jaren dertig of zijn van rond de Tweede Wereldoorlog. Sommige gaan nog verder terug. Mogelijk komen deze uit haar familieverzameling.

Lang niet alle fotobeschrijvingen zijn volledig. Er zitten veel ‘zoekplaatjes’ tussen. We hopen dus dat mensen die meer weten over een foto ons willen helpen aan informatie en zullen reageren.

Historisch geïnteresseerd
Vera (Vera Anna Maria) de Kort wordt op 18 augustus 1925 geboren in Den Bosch. Haar middelbare schooltijd doorloopt ze op het lyceum in ’s-Hertogenbosch. Na de middelbare school begint ze als “volontaire ter secretarie” bij de gemeente Vught. Op 1 oktober 1945 kan ze aan de slag als klerk-typiste en valt ze regelmatig in bij de receptie. Ambitieus als ze is, schrijft ze zich in 1976 in bij de Rijksarchiefschool voor een studie tot archiefambtenaar. Ze is dan inmiddels hoofd van de afdeling documentaire informatievoorziening van de gemeente. Voor haar studie loopt ze stage bij het Rijksarchief in Noord-Brabant, het huidige BHIC, dat op dat moment nog in de Waterstraat in Den Bosch is gevestigd. Na haar studie wordt ze door de gemeente Vught benoemd tot archiefambtenaar ter secretarie, zeg maar gemeentearchivaris. Daarmee behoort voortaan niet alleen het dynamische en semi-statische, maar ook het historische archief van de gemeente tot haar terrein.

Pas na haar actieve carrière treedt ze in het huwelijk. Ze heeft bijna haar hele leven gewoond en gewerkt in Vught.

Kijk ook bij

Kaartverkoop seizoen 2024-2025 Theater aan de Parade

De kaartverkoop voor theaterseizoen 24-25 bij Theater aan de Parade is gestart. Bijna 250 bekende …