Bosnië en Herzegovina - Potocari - (Srebrenica) 04-02-2017 Potocari Memorial Centre and Cemetery. Gezicht vanaf de begraafplaats op de Compound. foto: Sake Elzinga

Film ‘De strijd om het Srebrenica Museum’ in Nationaal Monument Kamp Vught

Op donderdag 6 juli (aanvang 19.30 uur) is in Nationaal Monument Kamp Vught een voorpremière van ‘De strijd om het Srebrenica Museum’ waarbij regisseur Kay Westenbroek aanwezig is.

In 2014 krijgt vredesorganisatie PAX van de Nederlandse regering de opdracht om een permanente expositie te maken over de rol van de Verenigde Naties in de Bosnische Burgeroorlog (1992-1995) en met name over de rol van Dutchbat bij de val van Srebrenica (11 juli 1995). De expositie wordt onderdeel van het Srebrenica-Potocari Memorial Centre and Cemetery (PMC), het herdenkingscentrum waar de slachtoffers van de Srebrenica genocide worden begraven.

PAX huurt een aantal experts in van Herinneringscentrum Kamp Westerbork om de tentoonstelling te maken. Omdat het Bosnische PMC de officiële opdrachtgever is, moet alles wat de Nederlanders doen, worden geaccordeerd door verschillende groepen nabestaanden in Bosnië-Herzegovina. Met name de ‘weduwen van Srebrenica’ staan vijandig ten opzichte van de Dutchbat-veteranen omdat zij Nederland medeverantwoordelijk acht voor de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide. Daarmee wordt het maken van een objectieve en historische verantwoorde tentoonstelling een lastige opgave. Zeker omdat Nederlandse politici en de Dutchbat-veteranen ook hun eigen visie hebben op de gebeurtenissen in 1995.

Kijk ook bij

Kaartverkoop seizoen 2024-2025 Theater aan de Parade

De kaartverkoop voor theaterseizoen 24-25 bij Theater aan de Parade is gestart. Bijna 250 bekende …