Foto: Jan van de Ven

Fietstocht langs plekken van de oorlog

Vanaf 11 mei is er elke tweede donderdag van de maand t/m september om 14.00 uur een speciale fietstocht langs plaatsen in Vught, die leidt langs plekken die een relatie hebben met Kamp Vught en/of de Tweede Wereldoorlog in Vught. Onder begeleiding van twee rondleiders van Nationaal Monument Kamp Vught passeren de deelnemers tal van zichtbare herinneringen aan de oorlog. De tocht duurt inclusief stops 2,5 uur en eindigt in het centrum van Vught.

Schuilkelder

Vanuit het museum aan de Lunettenlaan passeren deelnemers een van de spoordelen, die in november 2016 geplaatst zijn als reconstructie van de kampspoorlijn. In het centrum van Vught bezoekt de groep het Indië-monument en de Lambertustoren (gewoonlijk niet geopend). Ook bezoeken de deelnemers de graven van vier Engelse soldaten die tijdens de bevrijding van Vught in oktober 1944 in hun tank zijn omgekomen. Bijzonder is het bezoek aan een voormalig schuilkelder. De kelder van slagerij Van Leusden (nu Boers opticien) diende in de oorlog als schuilkelder. Hier zijn nog muurschilderingen te zien uit deze periode van de Haagse evacué en kunstenaar Jan Vaessen.

De kelder onder Opticien boers aan de dorpsstraat in vught (eigendom van Leon van Haaren) werd in de Tweede Wereldoorlog (toen in het pand een slagerij zat) gebruikt als schuilkelder. Na de oorlog zijn deze muurschilderingen er gemaakt.

Reserveren

De fietsroute wordt aangeboden op donderdag vanaf 11 mei 14.00 uur (minimaal 3 deelnemers), 8 juni, 13 juli, 10 augustus en 7 september. Deelname is 5 euro inclusief vooraf koffie/thee; max. 15 personen (exclusief de entree tot het museum ). De start is bij Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600. Hier kan men op de dag zelf betalen (pinnen is mogelijk). Reserveren is mogelijk door te bellen met het secretariaat (maandag t/m vrijdag): (073) 656 67 64.

Bevrijdingsmenu 1944

Kijk ook bij

Steun voor Oisterwijkse concertliefhebbers met smalle beurs

Stichting Podiumkunsten Oisterwijk (SPO) voegt een fonds toe aan ‘GUO-concerten voor ALLE Oisterwijkers’. Na lokale …