Foto: Jan van de Ven

Fietstocht langs plekken van de oorlog

Op donderdag 26 mei begint  om 14:00 een speciale fietstocht die leidt langs plekken die een relatie hebben met Kamp Vught en/of de Tweede Wereldoorlog in Vught. Tot en met 29 september is er regelmatig een fietstocht op donderdagmiddag. Onder begeleiding van twee rondleiders van Nationaal Monument Kamp Vught passeren de deelnemers  tal van zichtbare herinneringen aan de oorlog. De tocht duurt inclusief stops 2,5 uur en eindigt in het centrum van Vught.

De kelder van slagerij Van Leusden -nu Boers opticien- diende in de oorlog als schuilkelder. Hier zijn nog muurschilderingen te zien uit deze periode. Een andere plek is de Petruskerk, binnenkort het nieuwe onderkomen van de bieb, ABZ en Vughts Museum, waar het felgekleurde gebrandschilderde gedenkraam ‘Hoor de vrouwen zingen’ te zien is van kunstenaar Marius de Leeuw. Het raam herinnert aan het ‘bunkerdrama’ van kamp Vught.
Een andere pauzeplaats is het gedenkraam in het raadhuis van Vught. Hier is een groot gebrandschilderd glas-in-loodraam uit 1952 te vinden. Op het raam staan een vrouwenfiguur en twee oorlogsslachtoffers afgebeeld. Ook is het embleem van het Rode Kruis op het raam aangebracht. De tekst op het gedenkraam luidt: ‘Aangeboden door Nederlandsche Roode Kruis aan de Gemeente Vught voor de barmhartigheid – Kamp Vught 1942-1944.’ Ook bezoeken de deelnemers de graven van vier Engelse soldaten  die tijdens de bevrijding van Vught in oktober 1944 in hun tank zijn omgekomen.

Reserveren
De fietsroute wordt aangeboden op donderdag 26 mei, 9 en 23 juni, 7 en 21 juli, 4 en 18 augustus, 1, 15 en 29 september om 14.00 uur. Deelname kost 5 euro inclusief vooraf koffie/thee; max. 15 personen (exclusief de entree tot het museum; met Museumkaart gratis entree). De start is bij Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600. Hier kunt u op de dag zelf uw kaartje afrekenen (pinnen is mogelijk). Reserveren is mogelijk door te bellen met het secretariaat (maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur), telefoon 073-656 67 64.

Kijk ook bij

Vughtse raad nam afscheid van griffier Jeroen Deneer

In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces nam de Vughtse politiek afscheid van Jeroen Deneer, …