Henk Smeets. Foto: Ben van Amelsfort

‘Fantastisch hoe we de samenhang hebben gevonden’

Ontmoetingscentrum DePetrus opent eind dit jaar zijn deuren. De hoogste tijd om kennis te maken met de toekomstige bewoners (Vughts Museum, bibliotheek, Anders Bezig Zijn en de Wereldwinkel) en andere betrokkenen. Aan het woord: Henk Smeets, voorzitter van het Vughts Museum.

Al heel lang gaat het in Vught over een nieuwe bestemming van de Petruskerk. Nu de kerk binnenkort zijn deuren opent, gaat voor het Vughts Museum een langgekoesterde wens in vervulling. Het best verborgen museum van Nederland ziet een prachtige kans om hier de collectie nieuw vorm te geven. Samen met anderen en met betere mogelijkheden deze te kunnen bewaren volgens de museale eisen.

Henk Smeets is enthousiast over de mogelijkheden van DePetrus voor het museum. Hij vertelt:

“Het Vughts museum krijgt in de kerk 21 eilanden voor de collectie. Deze eilanden zijn verspreid in de ruimte. Daarnaast is er nog plek voor wisselende tentoonstellingen. Het museum is dus verbonden met de andere bewoners en maakt onderdeel uit van een geheel. Dit biedt allerlei aanknopingspunten om samen te werken. Zo plaatsen wij bij het hoekje met kinderboeken van de bibliotheek speelgoed uit onze collectie. Samen met ABZ kunnen we in de kerk bijvoorbeeld een activiteit voor de Zomerschool organiseren. Ook samen met de bibliotheek zie ik voor ons veel mogelijkheden, zoals lezingen over historische onderwerpen.”

Geschiedenis en cultuur
In de kerk maakt het museum nieuwe keuzes uit haar collectie: “Wij willen geen oudheidkamer zijn, maar het verhaal van Vught vertellen zoals het zich historisch heeft ontwikkeld. Daarbij geven we extra aandacht aan de momenten dat Vught een rol had in de bovenlokale geschiedenis, zoals tijdens de 80-jarige oorlog, de Franse bezetting en natuurlijk in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is de collectie gericht op cultuur, met aandacht voor de gilden, oude ambachten en de bekende Vughtse kunstenaarsfamilies Grips, Frenken, Slager en Knip. In de kerk komt verder een winkelstraatje met vier typisch Vughtse winkels. Een timmerwinkel, de schilderswinkel van Van Hooff, de kapsalon van Lamoen en de zadelmakerij aan het Maurickplein. En dan is er nog ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Hier kiezen we voor culturele en historische onderwerpen of kunstenaars die een relatie hebben met Vught.”

Bruisend hart
Het Vughts Museum is dus tot blijdschap en tevredenheid van Smeets overal aanwezig in DePetrus. “Ik vind het fantastisch hoe we inhoudelijk met de vier bewoners zo’n goede samenhang hebben gevonden. Plus dat we een inrichtingsarchitect -Jan David Hanrath- hebben gevonden die in staat is geweest onze eisen perfect op elkaar af te stemmen. Ik ben al ruim 12 jaar betrokken bij DePetrus. Eerlijk gezegd heb ik af en toe weleens de hoop verloren dat het allemaal door zou gaan. Tenslotte moet je het met heel veel partners eens worden over heel veel. Voor ons als museum was het belangrijk dat wij ons goed zouden kunnen presenteren. Er zijn best wel eens wat moeilijke momenten geweest. Maar nu het zover is dat we kunnen gaan inrichten ben ik heel blij dat we door hebben gezet. We behouden een iconisch gebouw en we herbestemmen het zo, dat er van alles gebeurt. Een cultureel hart waar mensen graag komen, waar het bruist en waar we als Vught dus heel trots op kunnen zijn.”

Volgende keer in deze rubriek: Tini Drijvers, aannemer.

Kijk ook bij

Steun voor Oisterwijkse concertliefhebbers met smalle beurs

Stichting Podiumkunsten Oisterwijk (SPO) voegt een fonds toe aan ‘GUO-concerten voor ALLE Oisterwijkers’. Na lokale …